Menu Zavřít

Rizika online nákupu mimo EU: hlavně dobře počítat

30. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Češi stále více nakupují v e-shopech, nejen v českých či evropských, ale i těch mimo Evropskou unii. Největší nárůst poptávky je u čínských e-shopů, které zákazníky lákají na nízké ceny a mnohdy i větší výběr. Nákupy v online obchodech ze zemí mimo EU však rozhodně nejsou bez rizika. Zákazníka čeká několik zásadních rozdílů. Musí se připravit na clo a DPH, zorientovat se v reálném kurzu cizí měny, případně i jednat s poštou. Když si s tím ale poradí, může velmi dobře nakoupit.

Při nákupech v zahraničních e-shopech musíme více počítat. „Cena, kterou člověk vidí na čínském e-shopu, není ta, kterou celkově zaplatí. Pokud je zboží za víc než 150 eur, odvede clo a následně i DPH. A to nejen z ceny zboží, ale i ze cla a obvykle i dopravy. V praxi tak třeba lyžařská bunda vyjde zhruba o třetinu dráž, hračky více než o čtvrtinu,“ vysvětluje Jan Jeřábek, ředitel retailového bankovnictví Banky Creditas.

Konec papírování? 10 věcí, které vláda musí udělat, aby se Česko stalo civilizovanou zemí

 Digitalizace, ilustrační foto
Další věc je platba. „Pokud ji klient má, doporučujeme použít virtuální kartu, která je určená na internetové platby a oddělená od hlavního účtu. Svou roli hraje také kurz, protože třeba při platbě ekvivalentu 10 tisíc korun v čínské měně se rozdíl mezi českými bankami dostává přes čtyři sta korun,“ dodává Jeřábek. Je pak na zákazníkovi, jaký rozdíl oproti ceně na českém či evropském e-shopu ještě považuje za výhodnou kompenzaci za složitější nákup. Počítat se musí i s delší dobou dodání.
Jak správně postupovat při nákupech v e-shopech mimo EU
Nakupujte na důvěryhodných obchodech a od důvěryhodných prodejců. Pročtěte reference a hodnocení od reálných uživatelů a podívejte se, zda je jich dost. Klidně se spojte s e-shopem přímo přes chat nebo mail, kvalita přímé komunikace hodně pomůže se zorientovat.
Srovnejte si cenu. Roli tu hraje DPH, clo a doprava. Do 22 eur se žádné clo ani DPH neplatí, mezi 22 –150 eury jen DPH, nad 150 eur už clo i DPH. Když zakoupené zboží stojí například 10 tisíc korun a doprava 200 korun, reálně budete platit zhruba 13 tisíc a poplatek poště za celní řízení.
Pokud máte virtuální kartu, použijte ji. Je přímo určená pro nákupy online, výhodou z hlediska bezpečnosti je oddělení od hlavní karty k účtu.
Počítejte s tím, že budete muset na poštu. U standardního zaslání se s vámi pošta spojí, abyste podepsali, že za vás může vyřídit celní řízení. Naštěstí se toto dá podepsat jen jednou a propříště už věci pošta vyřídí rovnou a vy jen zboží zaplatíte při převzetí.
Pramen: Banka Creditas Češi nejvíce nakupují v zahraničních internetových obchodech ve Velké Británii, Irsku, USA, Nizozemsku, Číně a Německu. Vyplývá to z údajů českých bank. Útraty Čechů v zahraničních e-shopech loni stouply o 32 procent na 27,7 miliardy korun. Strmě roste počet nákupů v čínských e-shopech. Mezi nejpopulárnější čínské internetové obchody patří Aliexpress, Dresslink, dx, Tinydeal, Lightinthebox, Choies či Everbuying.
Kolik zaplatíte navíc při nákupu v e-shopu mimo EU oproti původní ceně Ceny v e-shopech mimo EU Pramen: Banka Creditas Poznámka: srovnávací výpočet vždy pro původní cenu 5000 Kč a cenu dopravy 200 Kč
Někdy ani kupující neví, že nakupuje v Číně. „Klienti většinou reagují na reklamy a výhodné slevy, které najdou na facebooku, a nevšimnou si, že místo v původně slibovaném značkovém obchodě nakupují na čínských e-shopech. Pak často reklamují, že jim žádné zboží nedošlo nebo že obdrželi padělek,“ řekla k problému mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. „Stížnosti obchodníků na transakce provedené u čínských obchodníků se objevují a mají rostoucí trend. Jedná se o zneužitá karetní data, kdy například klienti zareagují na podvodný e-mail a poskytnou údaje o své kartě. Následně jsou provedeny podvodné internetové transakce,“ dodal Jiří Štábl z České spořitelny. Čtěte také:

Zájem Čechů o zahraniční e-shopy roste. Nejvíce o ty čínské

Maloobchodní tržby zrychlily růst na téměř pět procent. Daří se zejména e-shopům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).