Menu Zavřít

Naladěn k práci

12. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Notebook, který se drží rodinných standardů

Notebooky Vaio vždy patřily mezi profesionály k nejuznávanějším pro kvalitní zpracování, nízkou hmotnost a malé rozměry. Většinou se objevovaly u zrodu mnoha trendů v oblasti mobilních počítačů. Také Sony Vaio s mimozemským názvem VGN-SZ1XP/C drží rodinnou tradici.
Hlavní devizou tohoto notebooku je nízká hmotnost. Pouze 1,69 kilogramu lehký počítač (včetně optické mechaniky a baterie) zaručeně můžete nosit celý den bez rizika tenisového loktu. Po otevření víka a zapnutí počítače se ke slovu dostane první novinka, vylepšený displej.
Stále častěji se prosazují displeje typu Glare, tedy lesklé, skleněnému povrchu podobné leštěné zobrazovací plochy. Oproti klasickým LCD s matným povrchem mnohem lépe zobrazují barvy a dávají kontrast, ovšem daní za tyto výhody je vysoká odrazivost okolního světla a tedy odlesky. Tato potíž se dá eliminovat natočením počítače a je na každém zákazníkovi, aby se rozhodl, zda mu za trochu nepohodlí všechny ostatní bonusy technologie Glare stojí. Ovšem Sony jde ještě o kousek dál a proti standardům zavádí u Vaia nový typ podsvětlení displeje pomocí LED (Light Emitting Diode). Podsvícení umožňuje displeji ještě lepší podání barev a také výrazně snižuje spotřebu. „Ledky“ jsou i důvodem subtilnosti displeje, vzhledem k jejich malým rozměrům totiž může být zobrazovací panel velmi tenký.
Na první pohled zaujme i systém uzavírání víka, který se obejde bez běžných táhel a zámků. Dva širší klouby drží víko displeje samosvorně a docela pevně ve zvolené poloze i v uzavřeném stavu. Těžko říci, zda tato tuhost vydrží předpokládané stovky otevření a zavření počítače, nicméně během týdne, kdy jsem měl notebook k dispozici, fungovala bezvadně.
Vaio navazuje na duch exkluzivity i materiálem použitým na šasi. Notebook je vyroben z kompozitních materiálů a uhlíkových vláken, zaručujících vysokou mechanickou odolnost. Střelu ráže .357 Magnum asi nezastaví, ale mírně nešetrného zacházení se není třeba obávat. U počítače za sedmdesát tisíc by ale výrobce mohl být poněkud pečlivější při slícování dílů, které je místy mírně nepřesné. Barevná kombinace černé a metalické šedé je docela příjemná, v tomto směru Vaio drží konzervativní notu a žádných výstřelků se nedočkáte. Běžná jsou i komunikační rozhraní, na levoboku se nachází čtečka paměťových karet, slot pro rozšiřovací karty, konektor pro externí monitor, Fire Wire port a audio konektory. Pravobok obsahuje bohužel jen dva USB porty, Express Card a síťový a telefonní konektor. Na palubě se nacházejí indikátory zapnutí, stavu baterie, disku, Bluetooth i Wi-Fi. Jejich umístění designér vymyslel chytře. Nacházejí se blízko hrany víka displeje a jsou viditelné, i když je počítač zavřený. Klávesnice notebooků Sony patřily vždy k těm lepším. I Vaio drží standard, tlačítka mají hladký chod, výrazné popisky, dobře čitelné i potmě, a hlavně maximálně drží konvence stolních klávesnic. Jistě, u kompaktních notebooků určité kompromisy naleznete vždy, ale Vaio jimi opravdu šetří. Jediné, co poněkud zaráží, je absence samostatného tlačítka pro aktivaci Bluetooth. Vzhledem k tomu, že Wi-Fi svůj vlastní posuvník má, těžko porozumět, proč je uživatel v případě Bluetooth odkázán pouze na softwarové zapínání a vypínání komunikace. Obzvlášť, když vedle vypínače Wi-Fi je navíc umístěn i přepínač mezi grafickými kartami.
Ne, nespletl jsem se. Vaio má opravdu dvě grafické karty. Cílem poněkud nezvyklého řešení je prodloužit dobu výdrže na jedno nabití, neboť pro běžné potřeby notebook umožňuje použít integrovanou grafiku, vhodnou pro práci v 2D. Ta má podstatně nižší spotřebu a pouze v případě nutnosti, tedy například při hraní her, lze přepnutím přejít na 3D grafickou kartu nVidia Go 7400. Rozdíl ve výdrži baterie pak činí zhruba dvacet procent.
Vaio se snaží jít s dobou i v oblasti bezpečnosti, mezi tlačítky touchpadu naleznete snímač otisků prstů, doplněný o čip TPM (Trusted Platform Module) z provenience Infineonu, který se stará o bezpečné připojení k síti a o rozličné neautorizované změny hardwaru. Celý počítač je naladěn k práci, ovšem potíže mu nečiní ani zpracování multimédií. Platforma Napa, poslední generace technologie Centrino, ukazuje spolu s dvoujádrovým procesorem Intel dostatečný výkon pro využití Vaia coby výkonné pracovní stanice. Navíc Sony dodává jako obvykle i spoustu softwaru. Jediným výrazným nedostatkem notebooku je nakonec jeho cena, která s DPH přesahuje pětasedmdesát tisíc.

Klady
hmotnost
výkon
kvalitní displej s LED podsvícením

Zápory
drobné vady slícování
vyšší cena

Sony Vaio VGN-SZ1XP/C
cena 75990,- s DPH

MMF24

Procesor Intel Core Duo Processor T2400 (1,83 GHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2)
RAM 1024 MB DDR2-533
HDD 100 GB
DVD DVD+/-RW DL
LCD 13.3“ LCD WXGA s LED technologií
Grafika NVIDIA GeForce Go 7400 / Intel GMA 950
Zvuková karta Intel HDA
Polohovací zařízení touchpad
Software Windows XP Professional SP2, SonicStage 3.3, SonicStage Mastering Studio 2.1, DSD Direct, Premiere Elements 2.0, DVgate Plus 2.2, Edit Components 6.0, WinDVD 6.0, Photoshop Elements 4.0, Roxio DigitalMedia SE 7, Click to DVD 2.5, Acrobat Elements 7.0, Adobe Reader 7.0, Microsoft Works 8.0, Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition, VAIO Recovery Utility 2.6
Baterie Li-Ion 5200 mAh / 4h
Rozhraní: 2x audio IN/OUT, externí monitor, modem, LAN, PCMCIA II, 2x USB 2.0, Fire-Wire, Memory Stick DUO, Express card 34, card reader 5v1, dokovací konektor
Rozměry: 317,5 x 236,2 x 25,4-38,1 mm
Hmotnost (kg): 1,69

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).