Menu Zavřít

Námluvy investorů

8. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Evropané chtějí více spolupracovat s ostatními podnikateli

Hledá se nový výkonný šéf. Na konci června odešel z Evropsko-českého fóra (ECF) výkonný ředitel Petr Greger a spolu s dalšími bývalými zaměstnanci fóra založil nové občanské sdružení Europlatform, které se hodlá zaměřit na nezávislou osvětovou činnost ohledně praktických aspektů českého členství v Evropské unii. ECF, jež sdružuje pět podnikatelských komor členských zemí Evropské unie v Česku, nyní řeší problém - musí najít kvalitní náhradu. Nový šéf by měl mít nejen špičkové odborné kvality, ale důležitá je rovněž schopnost komunikovat s médii. Zahraniční investoři sdružení v ECF se shodují, že právě v této oblasti Greger vynikal.
V souvislosti s odchodem Petra Gregera se však také uspíšil proces, který by mohl vyústit v užší spolupráci různých podnikatelských a obchodních komor, jež působí v Česku. Nejen těch evropských. Současný prezident ECF Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young pro Česko a širší oblast střední a jižní Evropy, již zahájil příslušná jednání se zástupci americké, japonské i kanadské komory. Evropané mají také zájem o užší kontakty s asociacemi, které reprezentují investory z dalších zemí. Rozhovory se povedou v příštích týdnech. Hodně bude záležet na stanovisku Američanů.

Přelom: vstup do EU.

Zatím není jasné, kam až mohou rozhovory vést. Lze si představit různé alternativy - užší spolupráci, vznik nového fóra či přímo komory. Podobná sdružení zahraničních podnikatelů nejsou v cizině ničím neobvyklým.
Myšlenka hlubší součinnosti mezi různými komorami nicméně není nová, podobné úvahy se objevovaly už dříve. Dirk Kroonen také delší dobu mluví o tom, že by se ECF mělo rozšířit o další komory a firmy. Fórum přitom už dnes uvádí, že reprezentuje osmdesát procent všech přímých zahraničních investic v Česku.
Klíčovým datem byl loňský vstup země do EU. Evropsko-české fórum vzniklo mimo jiné proto, aby podpořilo přípravu Česka na začlenění do unie. Nyní tedy zřejmě nastává čas, kdy by se podnikatelé a jejich komory měli více zaměřit na společné podnikatelské zájmy, zatímco evropský aspekt se dostává mírně do pozadí.
Fórum je známé zvláště svými aktivitami a návrhy na zlepšování právně-podnikatelského prostředí v Česku. Tento cíl se nemění, byť se objevují i další významné priority včetně úsilí o zlepšení vzdělávacího systému v zemi, což mnozí zahraniční podnikatelé považují za naprosto klíčové.
ECF ve svých materiálech uvádí, že ještě loni představovaly různé granty Evropské unie a jejích členských zemí plných 42 procent ročního rozpočtu fóra. Je možné předpokládat, že tento podíl už do budoucna tak vysoký nebude.

WT100

Nevylučovat Čechy.

Je tu ovšem problém. Pokud se budou více spojovat investoři z ciziny, nevznikne zde zeď mezi českými a zahraničními podnikateli a jejich komorami či asociacemi? Toho se chce Dirk Kroonen rozhodně vyvarovat. Proto také vedl jednání o užší spolupráci s Jaroslavem Mílem, šéfem Svazu průmyslu a dopravy. Vize vedení ECF rozhodně počítá i s „čistě“ českými subjekty. Kroonen připomíná, že na jeho post ve fóru ho delegovala Nizozemsko-česká obchodní komora, která mu poskytla mandát jednat o rozšíření ECF, a to i o české organizace.
Má tedy vůbec smysl hledat nového výkonného šéfa Evropsko-českého fóra? Pokud by se vytvořilo širší fórum zastupující podnikatele, bude přece nutné najít nový management, který by řídil činnost na této úrovni. To je však otázka budoucích jednání. Kroonen uvádí, že v současnosti je cílem obsadit pozici po Petru Gregerovi.

Éra menších investorů.

Na další důležitý aspekt toho, jak se vyvíjí investorské prostředí v Česku po vstupu do EU, upozorňuje Dieter Mankowski. Ten v ECF zastupuje Česko-německou obchodní a průmyslovou komoru. Mankowski říká, že je sám překvapen tím, jaký zájem nyní o investice v tuzemsku projevují německé malé a střední podniky. Některé už do Česka zamířily, jiné se na tento krok chystají. Může to ještě chvíli trvat. Pro menší firmy, které disponují omezenými kapitálovými prostředky, je každé rozhodnutí o investici v zahraničí rizikovější než pro velkou korporaci. Ale Mankowski nepochybuje o tom, že je již možné mluvit o novém trendu. Vstup Česka do EU totiž německé malé a střední podniky vnímají jako jakési politické razítko od politiků. Problémy v českém právně-podnikatelském prostředí se budou vyskytovat i nadále, ale i malí investoři nyní mají větší pocit jistoty.
Také pro tyto nové investory je však důležité, jak vzdělané a vyučené lidi jim Česko nabídne. Mankowski se rozhodně hlásí k myšlence, že právě oblast vzdělávání je nyní pro ECF jednou z hlavních priorit. „Investoři už nikdy nebudou do Česka přicházet především kvůli levné pracovní síle jako v minulosti. To spíše zamíří do Ruska, Gruzie či Číny,“ zdůrazňuje představitel německé komory. Česko nyní může vítězit v případě, že se více zaměří na rozvoj lidských zdrojů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).