Sýrárna v Želetavě by se měla vrátit do původního celku
Jaroměřickou mlékárnu, patřící mezi desítku největších zpracovatelů mléka v Česku, by měla převzít francouzská společnost Fromageries Bel, která v Želetavě na Třebíčsku vlastní sýrárnu Bel Sýry Česko. Tato zpráva se šíří mezi mlékaři a týdeníku EURO ji potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů. „Bavíme se o spolupráci, chtěli by u nás vyrábět plátky sýrů, tedy sortiment, který dělají v Polsku. O prodeji mlékárny jsme ještě nemluvili,“ tvrdí Zdeněk Palát, rozhodující vlastník Jaroměřické mlékárny, která je majetkově propojena s mlékárnou J+R Moravské Budějovice. „Francouzská firma si auditem prověřovala naše strojní vybavení a zjišťovala, zda bychom byli schopni pro ni vyrábět. Zatím ale nejsme dohodnuti na cenových podmínkách,“ řekl Palát. Na dotaz, zda by kývl na nabídku mlékárenskou firmu prodat, odpověděl: „To je hypotetická otázka, nabídku jsem zatím nedostal.“ Ředitelka sýrárny Bel Sýry Česko Ludmila Fantová uvedla: „Jednání probíhají, ale zatím se nedošlo k žádnému závěru.“ Spojení mlékárny se želetavskou sýrárnou by znamenalo návrat do původního celku, z něhož se tavírna sýrů vyčlenila před osmi lety, kdy ji koupil koncern Bel. Ten se na českém trhu s tavenými sýry dělí o první příčku s francouzskou skupinou Bongrain, která v Česku vlastní mlékárny TPK Hodonín a Pribina v Přibyslavi.
BOX:
Mléčné toky
Hospodaření Jaroměřické mlékárny
Rok*Obrat (mld. Kč)*Hospodářský výsledek (mil. Kč)
2004*1,34*+8,4
2005*1,26*+1,4
2006*1,52*-1,9
2007*1,5*3,8*předběžná čísla
Pramen: Jaroměřická mlékárna, Čekia