Menu Zavřít

Naplno odstartují až v pololetí

9. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Realitní investiční fondy

KL24

Vzniku retailových realitních fondů, jež některé investiční společnosti plánovaly otevřít pro veřejnost již v minulém roce, snad už nebude nic bránit. Legislativní problém, který zamezoval vstupu fondů spravovaných investičními společnostmi z bankovních finančních skupin, byl v závěru minulého týdne odstraněn. Česká národní banka (ČNB) přistoupila na to, že do technické novely zákona o bankách upravující kapitálovou přiměřenost - kterou ve čtvrtek 8. února schválila ve třetím čtení poslanecká sněmovna - vsunula větu, jež bankovním realitním fondům umožní nabývat podílů ve společnostech zabývajícími se nemovitostmi. Novela začne být právně účinná až v polovině roku.
Zákon o bankách toto dosud neumožňoval. Loni na podzim na to upozornila ČNB, která je též regulátorem kapitálového trhu. Investiční společnosti a jejich profesní asociace AFAM a AKAT tehdy upozornila, že při povolování fondů se nebude řídit zákonem o kolektivním investování, který vznik fondů umožňuje, ale zákonem o bankách. Ten po novele z roku 1998 - iniciované tehdy z obav tunelování bank - obsahoval tvrzení, že „nemovitostní fondy obhospodařované investiční společností, která je ovládána bankou, nesmějí nabývat podíly na nemovitostních společnostech“ (více EURO 42/2006).
Minulý týden odhlasovaná novela, již ještě čeká schvalování v Senátu, nyní v paragrafu sedmnáct obsahuje větu: „Zákaz ovládání se nevztahuje na společnosti v majetku nemovitostních fondů nebo fondů kvalifikovaných investorů.“ Změnu okomentoval pro týdeník EURO generální manažer asociace AFAM Martin Hanzlík: „Jsme rádi, že se rozpory mezi zákonem o bankách a zákonem o kolektivním investování podařilo vcelku rychle odstranit.“
Problém se nejvíce týkal České spořitelny, která se na realitní investice připravovala asi nejusilovněji. Dle informací týdeníku EURO by měla v příštím týdnu konečně obdržet po pěti měsících od podání žádosti licenci pro svou realitní investiční společnost REICO. Během jednoho či dvou měsíců by nová firma chtěla prodávat podílové listy realitního fondu. „I když zatím nebudeme moci nemovitosti přímo vlastnit, myslím, že investorům budeme mít co nabídnout,“ řekl týdeníku EURO šéf úseku nemovitostí České spořitelny Kamil Kosman. Na přechodnou dobu a do poloviny roku bude fond zatím zřejmě vedle dluhopisů investovat též do akcií nemovitostních firem.

  • Našli jste v článku chybu?