Menu Zavřít

Náprava globálních nerovnováh – pozor na to, co si přejete

16. 11. 2009
Autor: profit

Kolaps dolaru a hyperinflace je často zmiňovaným scénářem. Je možné, že nastane pravý opak? Že dolarů bude nedostatek? Myslíme, že tato varianta není tak nereálná, jak se může na první pohled zdát.

Autor: Profit

V roce 2007 byla hlavním důvodem slabosti amerického dolaru nedůvěra v udržitelnost deficitu běžného účtu Spojených států. Investorům vadila nadspotřeba a rekordní importy zboží ze zahraničí na dluh.

Dnes, o dva roky později, se deficit běžného účtu zlepšil z -6% HDP na -2,8% HDP. Pokud si odmyslíme obchodní relace s Čínou, která utržené dolary za zboží recykluje zpět do dluhopisů americké vlády, aby efektivně zabránila posílení yuanu, pak USA posílá do zahraničí již pouze 1% svého HDP v dolarech.

Množství dolarů stále roste Paradoxem ovšem je skutečnost, že ačkoliv skrze deficit běžného účtu USA emituje do zahraničí méně peněz, dolary v centrálních bankách zejména asijských států se hromadí rekordním tempem. Jak je možné, že Čína vytvořila za minulý měsíc přebytek obchodní bilance 15 miliard dolarů (rozdíl hodnoty exportu a importu), zatímco rezervy čínské centrální banky stouply o 60 miliard (efektivní množství přílivu dolarů do Číny)? Existuje zde další obvyklý kanál, skrze který mohlo do Číny proniknout dodatečné množství dolarů, a sice skrze úvěry. Dříve bylo obvyklé, že si velké komerční subjekty sjednávaly půjčky v USD, jelikož věřily, že yuan bude pouze posilovat a dolarové půjčky byly za nižší úrok. Podobné transakce probíhaly v Jižní Koreji, Indii a zemích JV Asie. Komerční banky v USA ovšem dnes nejsou ve stavu, že by poskytovaly nové úvěry, ba naopak. Absolutní hodnota nových úvěrů klesá. Pokud komerční banky nepůjčují do zahraničí v dolarech, nevytváří tak nové dolary a nevytváří se ani následná poptávka po jiné měně. Zbývá pouze třetí kanál, skrze který může do centrálních bank téci dodatečné množství dolarů. Dolary se vrací na trh**

CIF24

Lidé vytahují peníze z matrací… Jakkoliv bizardně to může znít, lidé se mohou chtít zbavit dolarů z několika důvodů. V prvé řadě obyvatelé rozvíjejících se zemí vždy historicky primárně drželi část úspor v dolarech, jako v bezpečné měně.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?