Menu Zavřít

Napřesrok to spustíme

17. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Mlynář nastiňuje novou privatizaci, Berdár řídící strukturu

Opětovný pokus o dokončení privatizace Telecomu by měl začít v průběhu roku 2004 a dokončen má být v roce 2005. Hovoří o tom materiál nazvaný Informace o dosavadním postupu státu při výkonu akcionářských práv v Českém Telecomu, s nímž měl týdeník EURO možnost se neoficiální cestou seznámit. Vypracovala ho meziresortní pracovní skupina vedená ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem.

K sobě, od sebe.

Po zapracování posledních připomínek odešle Mlynářova komise materiál v příštích dnech do vlády. Pokud projde v dosavadní podobě, měli by ministři informatiky a financí ještě do konce roku letošního roku kabinetu předložit nový návrh na prodej 51 procent akcií Českého Telecomu, které zůstaly v majetku Fondu národního majetku (FNM).
V materiálu se navrhují dvě varianty privatizace: Buď prodej majetkové účasti jako celku (Telecom i dceřiná mobilní společnost Eurotel) ve veřejném výběrovém řízení, které by bylo otevřeno strategickým i finančním investorům, nebo oddělený prodej fixních a mobilních linek „v závislosti na indikovaném zájmu potenciálních investorů“.

Druhá bariéra do června 2005.

Jak bylo znovu zopakováno, loňský privatizační krach způsobily dvě smlouvy. První byla z roku 1990 a týkala se společného podniku s americkou Atlantic West (na jejímž základě vznikl Eurotel). Ač měl Telecom v Eurotelu majoritu (51 procent), smlouva mu zabraňovala převzít manažerskou kontrolu. Tento privatizační problém byl vyřešen 18. června podpisem smlouvy o odkoupení amerického podílu (49 procent) za 1,05 miliardy dolarů, v jejímž rámci byla původní smlouva zrušena.
Překážkou, která zůstává, je ale smlouva o právu spoluúčasti (tag-along agreement) uzavřená v roce 2001 mezi Fondem národního majetku a konsorciem TelSource. Nizozemsko-švýcarskému uskupení, vlastnícímu již osm let - od první fáze privatizace - 27 procent akcií Telecomu, umožňuje prodávat spolu s českým státem. FNM i TelSource mají právo prodat své akcie třetí straně za shodných podmínek jako druhá strana. Při strategickém prodeji má být 66,7 procenta akcií z majetku FNM a 33,3 procenta z TelSource. Při prodeji na kapitálových trzích má TelSource dokonce právo do společného balíku akcií vložit polovinu. Konsorcium vedené Deutsche Bank, jež loni o koupi Telecomu s vládou exkluzivně vyjednávalo, se ale nedokázalo dohodnout na podmínkách odkupu akcií TelSource. Nebylo ochotné zaplatit stejně jako FNM. Smlouva o právu spoluúčasti vyprší v červnu 2005. K tomuto termínu bude zřejmě směřována i nová privatizace. Ovšem problém s TelSource už stejně není tak horký, jak býval, protože letošním rozhodnutím Ústavního soudu byla zrušena výjimka, jež investorům, kteří získali majoritní balíky skrze privatizaci, umožňovala povinně neodkupovat minoritní podíly. Deutsche Bank by dnes TelSource nabídku převzetí stejně musela dát.

MMF24

Maticové řízení.

Materiál, který jde do vlády, se v obecné rovině zmiňuje i o střednědobé strategii Telecomu. Cílem je do dvou až tří let zvrátit trend neustále klesajících výnosů. Důležitou změnou je přechod z liniového na maticové řízení.
Právě o změnách v řízení také hovořil minulou středu nový generální ředitel a předseda představenstva Gabriel Berdár, jehož úkolem je Telecom na privatizaci připravit. Jak uvedl, v rámci reorganizace se počet řídicích úrovní zredukuje na polovinu dosavadního stavu. „Přechod na maticové řízení bude znamenat řízení přes výsledovku podle jednotlivých produktů. Mělo by se ukázat, jak efektivně jednotlivé tržní segmenty a produkty obhospodařujeme, jak efektivně jsou vynaloženy náklady.“

Hledá se obchodní ředitel.

Nový generální ředitel slibuje, že z Telecomu udělá zákaznicky orientovanou firmu. Tomu odpovídá i nová organizační struktura, v níž se například nově objevuje funkce „Chief Marketing Officer“. Do křesla usedl Petr Lepša (předtím byl v Contactelu, Eurotelu a HBSW). Nyní probíhá konkurs na obchodního ředitele. Jeho příchod bude zřejmě znamenat konec George Jankovice, který zatím na postu „Chief Sales Officer“ sedí, ale brzy mu vyprší smlouva. V Berdárově týmu ze „starých“ topmanažerů zůstávají Juraj Šedivý (finance), Petr Slováček (síť), Pavel Jiroušek (má na starosti velkoprodej a nově oblast regulace), David Fox (informační systémy). Mezi manažerskou špičku se včlenil Imrich Gombár (lidské zdroje) a s ním i celá personální oblast, kterou několik let řídil. Po Berdárovi a Šedivém jde už o třetího manažera původem ze Slovenska a Českým Telecomem proto koluje vtip, že šanci pracovat ve vedení mají pouze Slováci či Slováčci. Neobsazena zatím zůstává nová funkce šéfa pro restrukturalizaci a privatizaci. Gabriel Berdár počítá se snižováním nákladů ve všech oblastech. „Kromě jediné, to jsou odpisy síťové infrastruktury,“ poznamenává a dodává, že firma do moderní digitální sítě v minulých letech nainvestovala asi 160 miliard korun a každým rokem odepisuje patnáct až šestnáct miliard. Přestože mnozí odborníci hovoří o tom, že by kvůli nákladům bylo třeba snížit počty zaměstnanců o tři tisíce lidí, k tématu propouštění se nový šéf zatím vyjadřuje velmi vyhýbavě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).