Menu Zavřít

NAPŘÍŠTĚ SPOLU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Viag a Veba

Dva největší němečtí elektrárenští rivalové - koncerny Veba AG a Viag AG - minulý týden oznámili své sloučení. Vytvoří tak jednu z největších evropských energetických skupin s ročním obratem 68 miliard eur.

Ke spojení došlo hlavně kvůli liberalizaci německého energetického trhu, která oslabila pozici některých menších regionálních dodavatelů elektřiny. Příliš malý Viag by liberalizaci dokonce nemusel přežít. Proto přistoupil na sloučení. Obě společnosti se hodlají zaměřit hlavně na energetiku a chemii. Finanční přínos fúze odhadují firemní ekonomové na 800 milionů eur ročně.

Akcionáři společnosti Viag získají v nové skupině třetinový podíl, zatímco akcionáři firmy Veba zbylé dvě třetiny. Ve hře je ale ještě antimonopolní úřad, který by prý dal fúzi zelenou, jen pokud by měl záruky, že německý trh elektřiny bude v liberalizaci postupovat. Jde mu především o přístup konkurence k elektrickým sítím. Snaží se podniky donutit, aby dohodly nová pravidla pro provozování přenosové sítě.

ebf - tip - debata

Veba dosahuje se 117 tisíci zaměstnanci kolem 43 miliard eur ročních tržeb a 1,17 miliardy eur čistého zisku. Viag dosáhl loni s 85 tisíci zaměstnanci zisku 769 milionů a jeho tržby činily 25,1 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).