Menu Zavřít

Napsteru odtikávají poslední minuty

3. 4. 2002
Autor: Euro.cz

K finančním problémům firmy se přidávají rozpory v představenstvu

Bojem znavenému Napsteru není osud nakloněn. Průkopník v online hudbě, ochromený předešlými útoky nahrávacích společností, čelí dalšímu ošklivému konfliktu, tentokrát ve vlastních řadách. Na jedné straně máme jednoho z prvních investorů do firmy. Proti němu stojí Napster se dvěma členy představenstva. Jestliže svůj spor nevyřeší, mohou se připravit o nabídku na odkup akcií ze strany skupiny Bertelsmann a uvrhnout někdejší internetovou hvězdu do hluboké finanční propasti.
Člen představenstva John Fanning, který je strýcem spoluzakladatele Napsteru Shawna Fanninga a jenž pomáhal firmu financovat v jejích počátcích, podal 25. března žalobu na své dva kolegy Johna Hummera a Hanka Barryho. Tvrdí, že oba podnikatelé s rizikovým kapitálem již nejsou členy představenstva, protože je akcionáři při hlasování 24. března odvolali. John Fanning dále prohlašuje, že Hummerovy a Barryho prioritní akcie Napsteru byly 11. března převedeny na obyčejné. Pokud je to pravda, což Napster popírá, měl by Fanning při případné transakci s Bertelsmannem stejná práva jako oni.
V neobvyklé žalobě Fanning po delawarském soudu Court of Chancery žádá, aby potvrdil nové složení představenstva a umožnil mu pustit se do řešení neodkladných záležitostí, mezi něž patří i nabídka na odkup akcií. BusinessWeek se od informovaného zdroje a od manažera jedné nahrávací společnosti dozvěděl, že Bertelsmann za firmu nabídl patnáct milionů dolarů. Stejné prameny uvádějí, že mediální gigant, který již Napsteru půjčil 85 milionů dolarů, hodlá společnost koupit, aby si nad ní před dalšími investicemi zajistil plnou kontrolu.
Napster potřebuje finanční injekci naléhavěji než kdykoli předtím, protože se mu začíná nedostávat likvidních prostředků, tvrdí další obeznámený zdroj. Také to je jedním z důvodů, proč se Fanning žene k soudu. V žalobě uvádí: „Pokud se potvrzení (nového složení představenstva) zpozdí, může dojít k nenapravitelným škodám.“
Hraje se o čas, a to je jediné, na čem se obě strany shodnou. Generální ředitel Napsteru Konrad Hilbers odmítá, že by v představenstvu došlo ke změnám a k převodu prioritních akcií, jak tvrdí Fanning. „Obvinění, na nichž se žaloba zakládá, jsou nepodložená,“ říká Hilbers ve svém prohlášení. Napster záležitost dále nekomentuje, Bertelsmann mlčí a vyjádření se nepodařilo telefonicky nebo emailem získat ani od Hummera, ani od Barryho, ani od Johna Fanninga.
Jedno je ale jasné: spor by mohl přimět Bertelsmann k tomu, aby od své nabídky odstoupil. Naopak by mohl ještě uplatnit svou pětaosmdesátimilionovou směnku. Napster by pak možná musel sáhnout po radikálnějších opatřeních, jako je ochrana před věřiteli, jak se domnívají analytici. Skupina Bertelsmann doufala, že se veřejnému a nákladnému konkursnímu řízení vyhne. Možná však dá bankrotu přednost, než aby se v Napsteru zapletla do interních sporů. „V dnešní době, kdy se spouští všechny možné online služby, je pro Bertelsmann naprosto zásadní, aby se mu transakce s Napsterem vyplatila,“ uvádí manažer jedné nahrávací společnosti.
Jablkem sváru je právě to, kdo na odkupu akcií vydělá. Pokud by šel Napster do konkursu, odešli by investoři a zakladatelé společnosti, tedy i Fanningové, s prázdnou. V nově založených firmách dostanou totiž obvykle své peníze jako první zpátky ti, kdo do ní investovali jako poslední, protože za menší podíl ve firmě zaplatili více. Původní investoři se vyplácejí až nakonec, protože akcie pořídili lacino. V květnu roku 2000 vložily do Napsteru na patnáct milionů dolarů firmy s rizikovým kapitálem Hummer Winblad Venture Partners a Angel Investors. Byl to poslední finanční vklad, a tak by si mohly docela dobře činit nárok na většinu z patnácti milionů, které nabízí Bertelsmann. Fanningova třída akcií by zřejmě přišla na řadu až mezi posledními.
A v tom je zakopaný pes. Fanning ve své žalobě uvádí, že veškeré prioritní akcie Napsteru byly převedeny na obyčejné. V takovém případě by se v okamžiku, kdy se začne dělit výnos z odkupu, dostal na roveň dalším akcionářům.
Ronald C. Conway, zakladatel Angel Investors, říká, že Fanning na rozdíl od jiných investorů vložil do Napsteru málo. „Podle mého názoru je Fanningova žaloba motivována čistě zištnými důvody,“ tvrdí Conway, který do Napsteru investoval téměř dva miliony dolarů.
Konflikt se každopádně vynořil v tu nejhorší chvíli. Napster zrovna pokročil při urovnávání stížností hudebních vydavatelství ohledně jejich značek a zahájil zkušební provoz nové online hudební služby pro předplatitele, která půjde ke dnu, když budou dohady přetrvávat. A co hůře, vše nyní nasvědčuje tomu, že pokud Napster skončí, zbude z něj jen pár milionů dolarů a všechny jeho plány přijdou nazmar.

Co tíží Napster

NEDOSTATEK PROSTŘEDKŮ
Hudební online stránce začínají docházet peníze, a pokud si je neobstará, bude muset firma sáhnout k dalším omezením.

NABÍDKA ODKUPU
Zdroje uvádějí, že partner Bertelsmann učinil nabídku na odkup akcií Napsteru za zhruba patnáct milionů dolarů. Firmě přitom už dříve půjčil 85 milionů.

SVÁRY V PŘEDSTAVENSTVU
Člen představenstva John Fanning žaluje své kolegy a požaduje po delawarském soudu, aby uznal nové dva členy.

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Dita Přichystalová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).