Menu Zavřít

NÁRŮST POČTU PLATEBNÍCH KARET

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Europay International

PRAHA – Banky v České republice vydaly již více než dva miliony karet typu Europay. Statistiky této společnosti, která zahrnuje karty Eurocard–MasterCard (EC/MC) a Maestro, uvádějí, že v Česku bylo ke konci loňského roku o 129 procent více karet tohoto systému než v roce 1999. V celé Evropě bylo ke konci loňského roku evidováno 271,5 milionu karet nesoucích jednu ze značek Europay. To představuje čtvrtinový podíl na trhu.

Svou popularitu v segmentu elektronických debetních karet posílily karty

Maestro, kterých je v České republice dosud vydáno 1,412 milionu. Oproti roku 1999 představuje toto číslo zvýšení o sto třicet pět procent. Stoupající oblibu u českých klientů mají také karty Eurocard–MasterCard, jichž se v Česku používá bezmála šest set tisíc. V porovnání s předchozím rokem se rozšíření těchto karet zvýšilo o 116 procent. V celé Evropě je

vydáno 202,6 milionu Maestro karet a 68,8 milionu karet typu EC/MC.

MMF24

Největším vydavatelem karet Europay v České republice je Československá obchodní banka (ČSOB). Vystavila na tři– čtvrtě milionu karet Maestro a EC/MC, to představuje téměř 38 procent, přičemž nejvíce vydaných karet má na kontě divize Poštovní spořitelna. V uplynulém roce uskutečnili majitelé karet Maestro více než dvacet milionů transakcí s objemem přes čtyřicet tři miliard korun. Valná část z těchto operací byla bankomatových, ale například ČSOB u svých klientů pozoruje stoupající tendenci plateb u obchodníků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).