Menu Zavřít

Náš člověk v Budapešti: Co potřeboval Putin slyšet

19. 2. 2016
Autor: čtk

Rusko potvrdilo, že v maďarském Paksu postaví dva nové jaderné bloky, maďarská strana zase označila tuto investici za obchod století. Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán nyní rozptýlili jakékoli dohady o možném zrušení této transakce. A to je jeden z klíčových momentů.

Ruská strana to potřebovala slyšet, protože vůči investici vede vyšetřování EU, výhrady vyslovují spojenci. Putin má teď důkaz, že unie není jednotná. Podobnou nejednotu vůči Rusku signalizuje Orbánův požadavek alespoň zmírnit protiruské sankce, anebo je v pololetí neprodlužovat automaticky, ale aby se o nich vedly otevřené diskuze.

Dodávky ruského plynu do Maďarska se prodlužují do roku 2019, maďarské firmy se účastní na investicích k fotbalovému mistrovství světa v Moskvě v roce 2018, maďarská farmaceutická společnost Gedeon Richter realizuje obrovskou investici v Rusku – tyto a další dohody, jež přivezl premiér Orbán z Moskvy, prezentoval jako nezpochybnitelné příklady toho, že Rusko není pro Maďarsko nepřítelem, ale partnerem.

Rusům poděkovat

Svůj postoj vyjádřil slovy: „Místo kritiky musíme Rusům spíše poděkovat!“ Do všeobecného volání hosana se zapojil i krajně pravicový Jobbik, který přivítal prodloužení smlouvy o dodávkách plynu a Orbána velebil za snahy o zrušení protiruských sankcí.

Jen nemnohé komentáře v maďarských médiích uprostřed jásotu poznamenávají, že o prapříčinách těchto sankcí, tedy o ruské agresi vůči Ukrajině, nezaznělo z úst jindy výřečného, v Bruselu pak vysloveně podrývačského Orbána ani slovo. No někdy i mlčení křičí. Tím spíš v předvečer summitu Evropské unie.


Čtěte další texty Gregora Martina Papucska:

CIF24

Náš člověk v Budapešti: Když pere peníze i stát

Náš člověk v Budapešti: Klobásení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).