Menu Zavřít

Náš člověk v Budapešti: Zlí offshore rytíři

9. 8. 2012
Autor: profimedia.cz

Maďarští experti zpochybňují studii britského Guardianu o offshore majetcích ve světě. Maďarsko totiž zaujímá třetí místo v objemu peněz „přeparkovaných“ do daňových rájů. Studie hovoří o 242 miliardách dolarů, jež byly z Maďarska vyvezeny za necelá tři desetiletí.

„Je to přehnané,“ tvrdí místopředseda spolku maďarských daňových poradců Iván Vadász s tím, že by to byl více než dvojnásobek státního dluhu. I tak to ale musí být obrovský balík peněz. Už vzhledem k tomu, že Orbánova vláda proti této formě ulévání forintů zahájila boj hned po svém nástupu.

Na začátku byl nepřítelem číslo jedna prezident národní banky András Simor, přesněji jeho soukromá firma na Kypru. Když Orbán hovořil o zlých „offshore rytířích“, myslel hlavně Simora, jenž byl později donucen kyperskou firmu prodat. Offshore má tedy v Maďarsku jednoznačně pejorativní nádech.

I vláda však uznala, že jen kriminalizace nestačí. Loni vyhlásila amnestii: kdo přiveze své peníze zpět do Maďarska, zaplatí jen desetiprocentní daň a nebude stíhán za daňový podvod. V souvislosti se studií zmiňovanou v úvodu nyní vyšly údaje o navrácených financích. Nuže, je to ubohé: orbánovci přilákali zpět jen 157 milionů dolarů, daňový zisk tedy činí necelých šestnáct milionů.


Čtěte také:

Brusel možná Maďarsku za trest stopne miliardy z fondů

Orbán vede Česko do vlastní války s EU, Praha je proti

CIF24

Maďarsko čelí tlaku kvůli Csatárymu


Odborníci míní, že vládní rozhodnutí o vyloučení offshore firem z veřejných zakázek i amnestie jsou pozitivní kroky, ale klíčová je důvěra ve vládní politiku a stabilitu maďarského hospodářského systému. Je to však jako povzdech manželky: Nemůžu důvěřovat svému muži. Už tolikrát mě zklamal, že není jisté, zda dítě, které čekám, je jeho.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).