Menu Zavřít

NASDAQ NEMÁ DOST

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

DVOULETÉ MINIMUM atakuje americký index Nasdaq Composite, který investoři z celého světa sledují jako hlavní ukazatel vývoje všech technologických akcií. Prohlubování jeho ztrát dopadá na vedoucí telekomunikační tituly v Evropě a také v České republice. Ve stínu jejich razantních propadů zůstávají papíry firem „staré ekonomiky .

Úspěšný týden zažily především automobilky. Dařilo se německému Volkswagenu, jehož akciím pomohly vzhůru rekordní zisky za loňský rok. Z odolnosti vůči zámořským pádům akcií těží také Česká spořitelna. „Zazářil rovněž francouzský Peugeot, dodává Zdeněk Šafka z ČSOB. Šafka uvádí jako zajímavé tituly pro příští týdny například potravinářský koncern Nestlé, který chystá štěpení svých akcií, a Deutsche Post, jež bude zařazena do indexu DAX.

Americký Nasdaq měl na svědomí vzestup světových kapitálových trhů koncem devadesátých let a dnes je táhne ke dnu. V současné době se propadl na 55 procent hodnoty, kterou dosahoval ještě před jedenácti měsíci. Minulý týden se dostal až na 2244 bodů.

Poslední vlnu výprodejů odstartovala zpráva o dvojnásobně vyšší než očekávané inflaci v USA za leden 2001.

ebf - tip - debata

Ve středu budou ve Spojených státech zveřejněny předběžné údaje o vývoji HDP za loňské čtvrté čtvrtletí. V Praze budou v pondělí oznámeny výsledky Českého Telecomu a ve středu ČEZ. V obou případech ale experti připomínají, že směrodatné zůstanou dosavadní klíčové vlivy. Zatímco v případě domácího telefonního operátora půjde o vývoj amerických technologií, směr akcií ČEZ určí situace v Temelínu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).