Menu Zavřít

NASDAQ: SMUTNÉ VÝROČÍ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

HYSTERICKÉ REAKCE investorů panují na světových burzách. Index Nasdaq Composite minulý týden prolomil psychologickou hranici dvou tisíc bodů. Další klíčový indikátor Dow Jones Industrial se rovněž ocitl pod sledovanou úrovní deseti tisíc bodů. Obchodníci reagují na všechny zprávy mnohem vehementněji, než by odpovídalo jejich fundamentálnímu významu.

Většina vyspělých trhů navíc funguje jako hodinový strojek v naprostém souladu s americkými akciemi. Brokeři v Evropě – a také v Praze – pravidelně odpoledne netrpělivě vyčkávají za svými obchodními terminály, až udeří půl čtvrté, kdy se rozbíhá ranní seance na burzách ve Spojených státech. Pražský trh a zejména dva telekomunikační tituly Český Telecom a České radiokomunikace pak zahraniční trendy sledují s téměř dokonalou závislostí. Posledně zmíněný papír minulý týden oslaboval i navzdory slušným zveřejněným ziskům za loňský rok. „Kopírovali jsme přemety Nasdaqu. V současné situaci nízkých objemů na centrálním trhu okolo 500 milionů korun dokáže s pražskou burzou zahýbat i jeden prodejní nebo nákupní pokyn, popisuje náladu Vladimír Modrý z Československé obchodní banky.

MMF24

Experti se domnívají, že pevný vztah mezi vývojem v zámoří a na starém kontinentu pravděpodobně během nejbližší doby neskončí. „Nevidím to jako záležitost týdnů či měsíců. Bude trvat mnohem déle, než si Evropa vybuduje vlastní pozici, říká Modrý. Příští týden investoři s napětím očekávají zasedání amerického Fedu. Předpokládá se, že jeho šéf Alan Green–span oznámí snížení klíčových úrokových sazeb v USA o 0,5 až 0,75 procentního bodu. Změnu současného negativního trendu by dokázalo vyvolat pouze nečekaně razantní nebo žádné opatření. Vyšší než očekávané škrty sazeb ale nejsou pravděpodobné s ohledem na sílící inflační tlaky v americké ekonomice.

Index technologických společností tak letos neslavně oslavuje historické maximum, kterého dosáhl vloni 24. března hodnotou 5078,86 bodu. Od zmíněného stropu ztratil za posledních dvanáct měsíců 59 procent, čímž znehodnotil nárůst oslavovaných high–tech akcií na pouhou bublinu. Zatímco v roce 1999 získal 86 procent, vloni propadl o 39,2 procenta. Od začátku ledna pak ještě pokračoval v sestupu až do současnosti o 21 procent. Hodně se za posledních dvanáct měsíců změnilo. Dříve velmi oceňovaná americká ekonomika zpomalila růst a nálada investorů se převrátila z bezmezného optimismu k silné nedůvěře.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).