Menu Zavřít

Našel se pes, co s tím? Řešení je vícero, záleží na jeho povaze a vaší odvaze

6. 3. 2020
Autor: Shutterstock

Aby se pes zatoulal, stačí málo. Chvilková nepozornost, a čtyřnohý přítel je v tu ránu pryč. Řadu lidí nechává takovéto potulující se zvíře naprosto klidnými, najdou se ale naštěstí i tací, kteří neváhají a pokusí se ho odchytit v naději, že jej tak budou moci posléze vrátit zpět jeho majiteli. Jak v takovém případě postupovat?

Pokud se k vám například na procházce připojí cizí pes, vyčkejte alespoň čtvrt hodiny, zda se náhodou odněkud nevynoří i jeho pán. Někdy se totiž může stát, že psisko pouze běželo po známé cestě a od svého majitele se vzdálilo o něco víc než obvykle. Když ovšem ani po uplynutí této doby na nikoho takového nenarazíte, je čas začít jednat.

O tom, jaký bude váš další postup, rozhoduje především povaha zvířete. Pakliže se nalezený pes chová přátelsky a nechá se pohladit, můžete se pokusit ho odchytit. Když ale jeví známky stresu, je vyplašený, varovně štěká a vy nabudete dojmu, že by vás mohl klidně i pokousat, bude daleko jednodušší, když zkrátka vytáhnete svůj mobilní telefon a na čísle 156 zkontaktujte městskou policii. Aby mohli přivolaní strážníci případně zvíře odchytit sami, budou od vás přirozeně chtít vědět, kde se zrovna nacházíte.

Se zkontaktováním vlastníka pomůže Národní registr majitelů
zvířat

Pokud jste psa odchytili svépomoci, mrkněte se na jeho obojek, jestli zde náhodou nejsou uvedeny kontaktní informace na majitele. Pokud ne, zajděte s ním do nejbližší veterinární ordinace či na stanici městské policie, kde jsou schopni pomocí speciální čtečky načíst číslo mikročipu na jeho obojku.

Ti toto číslo následně telefonicky nahlásí pracovníkům Národního registru majitelů zvířat,
který vzápětí zkontaktuje samotného majitele. Operátoři registru jsou k dispozici
24 hodin denně sedm dní v týdnu, takže rozhodně není nutné čekat do
druhého dne, případně až skončí víkend.

Povinnost postarat se náleží obci

Než se najde původní majitel, můžete si psa rovněž ponechat v dočasné péči u sebe doma. Nezapomeňte ale tento nález nahlásit na obecním úřadu, je to vaše zákonná povinnost. Coby nálezce máte rovněž právo na úhradu nákladů s touto dočasnou péčí spojených, pouze však do přiměřené výše.    

Ze zákona má povinnost postarat se o nalezené zvíře ta obec, v níž byl případ nahlášen. Pokud by to její vedení odmítlo, obraťte se na příslušníky Policie České republiky. Dostane-li se zvíře na služebnu městské policie, bude posléze samotnými strážníky převezeno do některého z místních útulků.

Nejste-li zdejší, psa si domů neberte

Jestliže jste zvíře nalezli například během své dovolené, kterou trávíte na druhém konci republiky, a zrovna u sebe nemáte mobil, určitě jej neodvážejte nikam daleko. Snažte se nalézt nejbližší možný útulek, záchytný kotec, veterinární stanici či služebnu městské policie a zvíře nechte tam.

Zdroj: www.narodniregistr.cz

Čtěte také:

Zvířecí psycholog Skácel: Za psychické potíže psů a koček může většinou člověk. Sebevraždy zvířat jsou výjimkou

Jak se starat o zvíře v horku? Za chyby hrozí až půl milionová sankce

Stát prodloužil a zjednodušil časy pro lov ryb  

ebf - tip - debata

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).