Menu Zavřít

Našli? Našli?

3. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Archivace a správa fotografií nemusejí být noční můrou

Tempo vývoje digitálních fotoaparátů nepolevuje, jejich ceny se snižují a amatérských fotografů přibývá snad stejně rychle jako snímků, které si chceme uchovat na památku. Jak se ale ve stovkách megabytů obrázků vyznat? Pojmenování fotografií jasným jménem, například město, moře, kuře, nebo používání názvů jako moře_dovolená_egypt, sice na nějaký čas potíže s orientací v databázi zážitků odsune, zakrátko se ovšem stejně dostaví onen frustrující pocit: „Někde tady to přece bylo…“ Řešení je přitom poměrně snadné a dostupné. Existují stovky programů pro vytváření přehledných a uspořádaných fotogalerií. Testovaný ACDSee 8 Photo Manager patří mezi nejlepší z nich.
ACDSee má dlouhou tradici. Pamětníci program znají už z dob, kdy na uživatele MS-DOS z černé obrazovky poblikával kurzor a počítače v domácnostech byly spíš raritou. Osobně jsem se setkal s programem až v jeho druhé verzi, která vyšla před více než patnácti lety. Už tehdy patřil program k nejoblíbenějším prohlížečům obrázků, zejména díky bleskové rychlosti zobrazování. Aktuální, devátá verze přináší šest propracovaných oblastí práce s digitálními fotografiemi. ACDSee umí samozřejmě kopírovat fotografie z externích zařízení, tedy fotoaparátů a kamer, prohlížet snímky a organizovat je, vytvářet slideshow, v uspořádaných celcích vyhledávat, opravovat nedostatky, například efekt červených očí, šum nebo špatnou expozici, sdílet a tisknout, vytvářet archivy a samozřejmě vypalovat.
Z hlediska podpory stahování fotografií z přístrojů není třeba program příliš komentovat, za zmínku ale stojí podpora formátu RAW, tedy nejméně komprimovaných snímků, což je výhodné, když chcete opravovat chyby. Jakákoliv komprese snižuje kvalitu fotografie a případné opravy nikdy nejsou tak precizní jako při práci s daty v „syrové“ podobě.
Na vrchol ovšem ACDSee pomohlo prohlížení fotografií. Už v dřevních dobách, kdy se rychlost zobrazení snímku počítačem rozhodně nevešla do intervalu nula až ihned, patřil ACDSee k těm živějším na trhu. I dnes má svižný chod programu svůj půvab, který se projeví zejména ve chvíli, kdy využíváte více náročnějšího softwaru současně. Typicky třeba komprimování videa se spuštěným audiopřehrávačem, e-mailovým klientem, messengerem - i počítače stojící na špičce současného výkonu začnou ztrácet dech. Tehdy rychlost „síčka“ oceníte.
Organizace fotografií stojí za samostatnou kapitolu. Program snímky doplní řadou užitečných informací, z nichž dokáže sestavit rozsáhlou databázi, usnadňující následné hledání. Informace o každé fotografii jsou rozděleny do čtyř skupin. První skupina obsahuje data o souboru, jako jsou velikost, datum vzniku a rozlišení. Druhá informace z fotoaparátu ve formátu EXIF, kde databáze využívá údaje o výrobci fotoaparátu, modelu, použitém programu expozice, ohniskové vzdálenosti, času závěrky, parametrech blesku, mraků a dalších informací, a třetí takzvaná metadata IPTC, umožňující snímku přiřadit klíčová slova, kategorii, původ nebo autora. Čtvrtá skupina může obsahovat vlastní hodnocení fotografie, komentář a další nespecifikované informace. Jejich sloučením vznikne zmíněná rozsáhlá databáze, v níž lze hledat konkrétní fotografii manželky Evy a syna Petra například tímto způsobem: Eva, Petr, moře, Turecko, odpoledne, 2004. Síla takto propracovaného hledání vynikne obzvláště u lidí, jejichž sbírka fotografií se počítá na tisíce.
Ostatní funkce nabízejí především jednoduchost. Vytváření ozvučených alb s namluveným textem nebo archivace na externí disky, sdílení na internetu i vypalování jsou velmi intuitivní stejně jako ovládání celého programu. Software má také poměrně slušivý design a příjemně navržené prostředí. Výhodou je i to, že před zakoupením jej lze otestovat pomocí shareware verze.
ACDSee 9 má hodně co nabídnout. Freewaroví konkurenti ještě do jeho stadia nedospěli a komerční konkurence náskok velmi dobrého softwaru jen horko těžko dotahuje.

ACDSee 9 Photo Manager
Podpora formátů: více než 40, včetně RAW
Konverze do formátů: BMP, GIF, JPEG, PCX, TGA a TIFF
Slideshow: zvuk, text, vlastní namluvený komentář
Vlastní fotoalba: HTML kód
Nastavení snímku: jas, kontrast, odstín, sytost a barevná hloubka
Filtry: zostření, rozmazání a odstranění šumu
Stažení shareware: http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/spravafotografii/acdsee32bit
Cena (bez DPH): 719 Kč

Klady:
+ rychlost
+ stabilita
+ funkce
+ jednoduché ovládání

WT100

Zápory
- neoficiální překlad do češtiny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).