Menu Zavřít

Nástup do útoku

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

PRAHA (rů) – Jediný tuzemský výrobce automobilových benzinů, Česká rafinérská (ČeR), vloni výrazně zvýšil dodávky na domácí trh. Jeho podíl se u benzinů i motorové nafty zvýšil z předloňských zhruba 43 procent na více než 50 procent z celkového prodeje. V předchozích letech přitom podíl ČeR vytrvale klesal z původních více než 60 procent, kterých dosahovala při svém vzniku v roce 1996.
Odborníci se domnívají, že tržní podíl ČeR ještě poroste. Po očekávaném přechodu firmy do režimu přepracovací rafinerie se budou její akcionáři, firmy Unipetrol, Agip, Conoco a Shell snažit, aby na domácím trhu uplatnila větší objem výrobků. Až je začnou prodávat ve vlastní režii, mohou z velké části využít více než 550 pump vlastních sítí čerpadel Benzina, Agip, Jet-Conoco a Shell. Mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund potvrdil, že se po přechodu na přepracovací rafinerii předpokládá vyšší využití výrobních kapacit, analýzy k růstu prodeje se však teprve dokončují. Akcionáři mají rámcové smlouvy o podmínkách převodu rafinerií podepsat do konce tohoto měsíce a s novým režimem se počítá od začátku května.
Česká rafinérská upozorňuje, že výrazně zvýšila produkci motorových paliv už v loňském roce. Přesná celoroční čísla sice ještě nemá, ale za tři čtvrtletí stoupla produkce v porovnání s předchozím rokem o šestnáct procent. Už podruhé však zaznamenala velkou ztrátu, kterou za rok 2002 odhaduje na více než miliardu. Ztrátu vysvětluje nízkými rafinerskými maržemi a snížením předávacích cen pro Chemopetrol. „Loňské marže byly vůbec nejnižší v historii. Před rokem byly na desetiletém minimu, a i když se později mírně zvýšily, ještě dnes jsou na polovině úrovně příznivých let,“ říká mluvčí ČeR Jaroslav Růžek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).