Menu Zavřít

Nástup modrých komisařů

5. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Hlas z Kalifornie: Říman chce zpolitizovat odbornou agenturu

Současný ministr průmysl Martin Říman vždy dával najevo, že agentura CzechInvest nepatří k jeho miláčkům. Římanovi vadil celý systém investičních pobídek pro zahraniční investory, z něhož údajně profitovaly i firmy, které stavěly pouhé montovny a využívaly jen méně kvalifikované pracovníky. Dalo se tedy očekávat, že dříve či později po nástupu Římana do nynější funkce přijde personální zemětřesení v CzechInvestu, byť tato agentura sama o formě investičních pobídek nerozhoduje a řídí ji právě ministerstvo průmyslu.
Způsob, jakým ministr nedávno odvolal šéfa agentury Tomáše Hrudu a na jeho místo dosadil zástupce ODS Romana Čermáka, ale byl pro mnohé šokující. Říman a jeho podřízení z ministerstva obvinili CzechInvest z nesrovnalostí při zadávání veřejných zakázek, špatného řízení a neoprávněného zvyšování počtu zaměstnanců. CzechInvest, který se zabývá podporou přílivu zahraničních investic i rozvoje domácího podnikání, byl přitom dosud považován za vzor úspěšné agentury.
Kdyby Říman pouze Hrudu odvolal, asi by se nikdo nemohl příliš divit. Výtky vůči bývalému vedení CzechInvestu však v agentuře považovali za zástupné důvody. Na protest proti Římanovu postupu pohrozily výpovědí čtyři pětiny z více než tří set zaměstnanců CzechInvestu. Revolta v agentuře se dostala do popředí pozornosti řady českých médií. Když o pár dní později vedení ministerstva průmyslu představilo novinářům další výhrady vůči práci CzechInvestu na základě několik měsíců staré analýzy auditorské firmy Pricewaterhouse Coopers, vznikl dojem, že se Římanovi „noví modří komisaři“ snaží za každou cenu agenturu pošpinit.

ebf - tip - debata

Zázračná rychlost.

Bývalý šéf CzechInvestu a jeho současný zástupce v Kalifornii Radomil Novák byl jedním z prvních zaměstnanců, který výpověď podal. V rozhovoru pro týdeník EURO nepřímo vyzval Římana k odstoupení. Novák zdůrazňuje, že kupříkladu právě v Kalifornii by politik jako Říman musel čelit velkému tlaku na odstoupení. Ministr totiž Hrudu odvolal na základě neukončené kontroly ministerstva, která předběžně odhalila několik údajných pochybení u veřejných zakázek. Tedy dříve, než by se vše důkladně prověřilo. Radomil Novák už předtím v otevřeném dopise médiím napsal: „Ministr Říman byl prakticky přes noc informován o předběžných nálezech a ještě stačil zázračně nalézt kvalitní náhradu na post v čele agentury.“ Kalifornský zástupce CzechInvestu tvrdí, že to bylo už druhé závažné pochybení ministra Římana. Prvního se podle Nováka dopustil tím, že se rozhodl odvolat svého náměstka Václava Petříčka kvůli jeho důchodovému věku, ačkoli zároveň mluvil o jeho profesionálních kvalitách. V Kalifornii by to považovali za nepřípustnou diskriminaci podle věku, zdůrazňuje Radomil Novák.

Tlak lobbistů.

Novák dále tvrdí, že vše svědčí o Římanově snaze zpolitizovat čistě odbornou agenturu a snaze ovlivňovat rozdělování finančních prostředků. To je údajně jediné možné logické vysvětlení ministrova postupu, vyloučíme-li jeho nekompetentnost. Bývalý šéf CzechInvestu upozorňuje, že politici mohou být pod velkým tlakem lobbistů, kteří usilují o získání veřejné podpory. Pod takovým tlakem se tedy může ocitnout i agentura CzechInvest, která má na starosti rozdělování peněz pro podnikatele z fondů Evropské unie. Proto je nutné nastavit veškeré rozhodovací procesy tak, aby lobbisté nemohli nijak ovlivnit konečný verdikt o přidělení dotace. Novák zdůrazňuje, že právě takový systém byl za jeho působení v agentuře nastaven. Obává se však, že když do čela agentury přijde člověk spojený s politickou stranou, celkový tlak na něj bude ještě větší.
Vedení ministerstva průmyslu je naopak přesvědčeno, že celou situaci zbytečně vyhrotil Tomáš Hruda, který začal vést s ministrem Římanem polemiku v médiích. Náměstek ministra Luboš Vaněk prohlásil, že podezření ohledně nesprávného zadávání veřejných zakázek jsou dostatečným důvodem pro odvolání. „Medializaci protestů zaměstnanců agentury a hrozby hromadnou výpovědí považuji za nešťastné, protože snižují nejen dobrou pověst agentury, ale také její vnitřní stabilitu,“ řekl Vaněk.
Radomil Novák se naopak domnívá, že zaměstnanci agentury se zachovali profesionálně, neboť nezačali stávkovat a rozhodli se pokračovat v práci pro své klienty z řad firem - někteří z nich alespoň po dobu své výpovědní lhůty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).