Menu Zavřít

NÁSTUP PŘÍSNĚJŠÍ POLITIKY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

USA

Inflace spotřebitelských cen v USA stoupla za duben o 0,7 procenta meziměsíčně, což je nejvíce od roku 1990. Reakce amerického Úřadu pro federální rezervy přišla vzápětí. Na svém zasedání z minulého týdne banka sice ponechala úrokové sazby beze změn, veřejně však vyhlásila příklon k přísnější mě nové politice.

Federální výbor pro operace na veřejném trhu (FOMC), který je klíčovým orgánem americké centrální banky, se k budoucí politice vyjadřoval vždy zdrženlivě. Za svou 86letou historii nikdy otevřeně nenaznačil, kterým směrem půjdou dál sazby. Od loňské ho listopadu se však snaží o větší transparentnost měnové politiky, a tak zveřejňuje výhled. Až dosud však byl vždy „neutrální .

FOMC opírá svůj sklon k vyšším sazbám o nebezpečí růstu inflačních tlaků v souvislosti s napjatými podmínkami na trhu práce a se silnou poptávkou, která převyšuje růst produktivity. I když je růst cen zatím utlumený, je na čase zvýšit ostražitost, uvedl výbor.

EBF24

Analytici poukazují na to, že období globálních finančních otřesů již skončilo a do popředí opět vystupují inflační tlaky. Fed přitom na podzim v obraně před finanční krizí snížil své klíčové úroky třikrát.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).