Menu Zavřít

Nastupuje generace, která se narodila online

24. 6. 2013
Autor: Euro.cz

Děti milénia: jaké jsou, co je motivuje a jak vnímají svou budoucnost? Změní fungování naší civilizace? Na to se zaměřil průzkum, který si mezi více než 12 tisíci účastníky z celého světa nechala zpracovat Telefónica ve spolupráci s deníkem Financial Times. Doposud nejrozsáhlejší celosvětovou studii, která zahrnuje také odpovědi zhruba 500 mladých Čechů, realizovala agentura Penn Schoen Berland. „Probíhající technologická revoluce způsobí posun celo světové civilizace srovnatelný se zavedením elektřiny a všech souvisejících vynálezů v minulém století,“ říká Julius Genachowski, bývalý šéf Federální komunikační komise USA, ideový otec Obamovy kampaně na sociálních sítích a člověk, kterého v USA považují za jednoho z hlavních expertů v oblasti nových médií. A je jasné, že tento pokrok bude v režii nastupující generace. kdo jsou děti milÉniA? Je jim mezi 18 až 30 roky a za deset let budou udávat trend vývoje naší civilizace. Svůj život si nedokážou představit bez digitálních technologií, skrze ně získávají práci, nakupují a řeší svůj společenský život. Technologie jim rovněž umožňují překonávat jazykové a další bariéry a na internet rovněž přesouvají své vzdělávání. Není proto překvapením, že na internetu tráví nejméně šest hodin denně a bez počítače nebo chytrého telefonu by si nedokázali představit život. Zároveň se domnívají, že využívání tabletů, laptopů i chytrých telefonů zvětšuje rozdíly mezi bohatými a chudými. Naprostá většina mladých Čechů své znalosti a používání moderních technologií hodnotí jako dobré až excelentní. Současně si 91 procent mladých Čechů myslí, že přístup k novým technologiím propastně rozděluje společnost. mlAdí čeŠi mAjí oBAvy o Budoucnost Představy o tom, že si mladí lidé užívají bezstarostný život, výsledky průzkumu popřely. Mladou generaci celosvětově nejvíc trápí strach z toho, že nesežene dobré zaměstnání. Proto se její příslušníci…

obávají o svou budoucnost a o to, že si nezajistí slušné živobytí na stáří. Existují velké rozdíly mezi jednotlivými kontinenty. Průzkum ukázal dravost a sebevědomí mladých lidí především v Latinské Americe a v Asii. Mladí Evropané, a zvláště Češi, jsou si v tomto ohledu mnohem méně jistí. „Překvapilo mě, že hlavní obavou mladých lidí je přesun ze školy do praxe. A pak také to, jak si mladí lidé věří, či naopak nevěří v tom, zda mají sami jako jednotlivci šanci změnit svět,“ dodává Dana Dvořáková, ředitelka korporátní komunikace společnosti Telefónica Czech Republic. Češi se také ukázali jako největší pesimisté z hlediska budoucího vývoje. Více než tři čtvrtiny nesouhlasí s politickou reprezentací. Zajímavé je, že zatímco jinde ve světě se mnoho mladých lidí domnívá, že jejich země má před sebou lepší zítřky, Češi jsou v tomto ohledu mnohem pesimističtější. Za největší problém své země dotazovaní vnímají ekonomiku, sociální nerovnost a politickou nestabilitu. Telefónica hodlá výsledky průzkumu využívat pro strategická rozhodnutí ve svém podnikání, aby si zajistila udržitelný rozvoj. „Jako lídr v oblasti telekomunikací na českém trhu cítíme povinnost podporovat vzdělání v oblasti technologií a další aktivity, díky nimž mladí mohou objevit svůj potenciál,“ myslí si Dana Dvořáková.

Postoj generace Y k moderním technologiím Mladí Češi se považují za technologicky vyspělé, a to i přesto, že studium technických oborů nevnímají jako prioritní. Ve znalosti technologií je rozdíl mezi muži a ženami.

21 %

mladých by si vybralo moderní technologie coby

obor, který jim zajistí úspěšnou budoucnost, ve

světě je to 36 % mladých

85 %

hodnotí své znalosti a dovednosti v oblasti moderních

technologií pozitivně; 43 % mužů hodnotí

své znalosti jako excelentní, u žen je to 15 %

66 %

mladých se považuje za technologicky

vyspělejší, než jsou jejich vrstevníci

anketa

a) S jakými výzvami se coby zástupce generace Y vy osobne potýkáte? b) Bez jakého technologického zařízení byste si nedokázal/a představit život? c) Myslíte si, že vám dobrá znalost a využívání IT technologií usnadní získat lepší práci?

ale nechtějí MiCHal Dvorský a) Největším problémem u nás mladých lidí je vydělat dost peněz na to, abychom se v našem 72 % životě nenudili. souhlasí, že je b) Já osobně bez mobilu, mám tam aplikace, podnikat, ale se kterými pracuji a hlavně kontakty na lidi. důležité oproti A pokud bych byl bez nich, byl bych prakticky úplně sám. Nejvíce c) Dělám věci všestranně a čím všestrannější na život jsem, tím se dokážu lépe zařadit. Takže si myslím, že ano. a vzdělání,

CIF24

aMÁlie kovÁřovÁ a) Já se třeba osobně potýkám s tím, že mám vlastně pocit, že je to všechno na té naší generaci. b) Asi je to smutné, ale bez auta. c) Podle mě mi to nepomůže sehnat lepší práci, ale spíš je to povinnost.

toMÁŠ sýkora a) Naše generace má možnosti vyřešit řadu problémů, které nedokázala vyřešit předchozí generace především kvůli absenci technologií a globálního propojení. b) Rozhodně by se můj život proměnil, kdybych neměl počítač a přístup k internetu. c) Stoprocentně, vlastně ICT gramotnost je pomalu stejně potřebná jako umět číst a psát.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).