Menu Zavřít

Nastupujte, přijíždí Connected Bus!

7. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Životní prostředí
Nastupujte, přijíždí Connected Bus! Myšlenka přispívat ke zlepšování životního prostředí ve velkých městech co možná nejčastějším využíváním hromadné dopravy sice není nová, ale nápad, který se v této souvislosti objevil v San Francisku, je originální. Tamní městský dopravní podnik se spolu se společností Cisco rozhodl odlákat potenciální cestující z jejich automobilů do městských autobusů pomocí internetu a GPS. Nový prototyp hybridního autobusu má mobilní připojení k internetu a vestavěnou GPS. Cestujícím umožňuje při jízdě městskou hromadnou dopravou pracovat nebo komunikovat s kýmkoli, systém GPS je navíc informuje o aktuální dopravní situaci, trasách autobusů a možnostech přestupů. A LCD displeje poskytují zájemcům údaje o úsporách emisí, kterých je dosaženo díky využívání veřejné dopravy. Právě velká města patří k největším světovým spotřebitelům energie a zároveň se nejvíce podílejí na globálních změnách klimatu. Dvacet největších světových metropolí s více než deseti miliony obyvatel se podle organizace U.N. Habitat podílí na spotřebě 75 procent světové energie. „Jako technologická firma se snažíme nejen snižovat vlastní emise oxidů uhlíku, ale chceme pomáhat i našim zákazníkům využívat síťových technologií jako ‘zelené‘ platformy pro udržitelné podnikání a rozvoj,“ nechal se v této souvislosti slyšet generální ředitel společnosti Cisco John Chambers,.
V San Francisku testovaný hybridní autobus s názvem Connected Bus je z 95 procent bez škodlivých emisí, čímž prý kompenzuje 55 tisíc cest autem ročně, tedy zhruba 270 tun emisí oxidů uhlíku. Testování bude trvat minimálně do jara příštího roku.

Martin Mašek

Jako ve stíhačce
Společnost TAG Heuer vyvinula speciální brýle pro řízení auta ve tmě. Čočky označené Night Vision umožňují lepší vidění, protože snižují vnímání odlesků způsobujících momentální krátkozrakost a eliminují oslnění protijedoucími vozidly. Žlutý odstín brýlí zachovává nezkreslené vnímání barev. Přibližně polovina nehod na silnicích připadá na noční hodiny, i když ve dne automobilisté ujedou o devadesát procent více kilometrů.

Holubec u Rochové
Kolekci s názvem Paradise, not for me představuje v máji pražská Galerie oděvního designu Studio LR. Jejím autorem je módní designér Marcel Holubec W., absolvent VŠVU Bratislava, kde vystudoval v Ateliéru oděvního designu. Jako student prezentoval své kolekce na významných molech evropských měst a získal také řadu ocenění v mezinárodních soutěžích. V srpnu loňského roku mu byl na veletrhu Styl & Kabo za kolekci Pepiniér udělen titul Top Styl Designer, který letos v únoru 2008 obhájil právě kolekcí Paradise, not for me.
O námětovém rozsahu kolekce ve studiu Liběny Rochové, která bude přístupná po celý měsíc květen, svědčí i oba snímky.

MMF24

Popisek
Hrabal v červené tóze je název zajímavé fotografie, která je součástí výstavy s názvem Ostře sledovaný Hrabal ve Vlastivědném muzeu v Nymburce. Populární i méně známé velkoformátové snímky věhlasného spisovatele si lze v Nymburce prohlédnout ještě do 25. května.

Kniha o poště
Možná je to překvapivé, ale historie pošty a poštovnictví na území dnešní České republiky nebyla dosud nikdy knižně zpracována. Přitom bohaté dějiny jednoho z nejstarších komunikačních prostředků lidské civilizace slibují zajímavé čtení. Tuto mezeru na českém knižním trhu nyní zaplnila výpravná publikace libereckého nakladatelství KNIHY 555 Poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tři historici Poštovního muzea v Praze, Patricie Tošnerová, Pavel Čtvrtníka a Jan Galuška, popisují cestu pošty dějinami jako dobrodružný příběh na pozadí politických a kulturních událostí i v souvislosti s vývojem vědy a techniky. Kniha je bohatě vybavená reprodukcemi dobových listin, grafiky, map a fotografií.
Vázaná celobarevná publikace má formát 23 x 32 cm, 196 stran. Cena je 570 korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).