Menu Zavřít

NÁVRAT K INVESTICÍM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol oznámil, že se vrací k původním investičním plánům. Podle místopředsedy představenstva a finančního ředitele holdingu Jana Landy už Unipetrol neuvažuje o výrazném krácení investic v dceřiné společnosti Chemopetrol Litvínov. Firma již vloni zahájila intenzifikaci výroby etylenu a pro výstavbu nové polyetylenové a polypropylenové jednotky zakoupila licence. Stavební práce by měly být zahájeny ve druhé polovině roku.

Litvínovské investice, které připravoval bývalý management, nové vedení po svém nástupu zpochybnilo s tím, že firma nebude mít na téměř dvanáctimiliardovou modernizaci dost finančních prostředků. Nyní však podle Landy uvažuje jen o mírném krác ení, které se má týkat doprovodných investic.

Holding vloni vykázal po auditu čistý konsolidovaný zisk 1,346 miliardy korun při tržbách ve výši téměř 35 miliard korun. Snížení zisku o zhruba 800 milionů korun oproti předchozímu roku Unipetrol zdůvodnil tvorbou opravných položek a nízkými cenami petrochemických a ropných výrobků.

CIF24

Letošní rok nezačal pro skupinu příliš příznivě, čtvrtletní hrubý zisk klesl konsolidovaně na 1,52 miliardy korun oproti loňským 2,72 miliardy. Podle Landy je to výsledek pokračující recese, nastartované v tomto odvětví už v loňském roce. Plán ované výsledky letošního roku přesto firma podle něj zatím nekorigovala a stále počítá s tím, že letos dosáhne po zdanění zhruba dvoumiliardového zisku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).