Menu Zavřít

NÁVRAT K INVESTICÍM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol oznámil, že se vrací k původním investičním plánům. Podle místopředsedy představenstva a finančního ředitele holdingu Jana Landy už Unipetrol neuvažuje o výrazném krácení investic v dceřiné společnosti Chemopetrol Litvínov. Firma již vloni zahájila intenzifikaci výroby etylenu a pro výstavbu nové polyetylenové a polypropylenové jednotky zakoupila licence. Stavební práce by měly být zahájeny ve druhé polovině roku.

Litvínovské investice, které připravoval bývalý management, nové vedení po svém nástupu zpochybnilo s tím, že firma nebude mít na téměř dvanáctimiliardovou modernizaci dost finančních prostředků. Nyní však podle Landy uvažuje jen o mírném krác ení, které se má týkat doprovodných investic.

ebf - tip - debata

Holding vloni vykázal po auditu čistý konsolidovaný zisk 1,346 miliardy korun při tržbách ve výši téměř 35 miliard korun. Snížení zisku o zhruba 800 milionů korun oproti předchozímu roku Unipetrol zdůvodnil tvorbou opravných položek a nízkými cenami petrochemických a ropných výrobků.

Letošní rok nezačal pro skupinu příliš příznivě, čtvrtletní hrubý zisk klesl konsolidovaně na 1,52 miliardy korun oproti loňským 2,72 miliardy. Podle Landy je to výsledek pokračující recese, nastartované v tomto odvětví už v loňském roce. Plán ované výsledky letošního roku přesto firma podle něj zatím nekorigovala a stále počítá s tím, že letos dosáhne po zdanění zhruba dvoumiliardového zisku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).