Menu Zavřít

Návrat pochybností

2. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Šéf Pavel Finger je někdejším předsedou výběrové komise

Dodavatelem úvěrového registru pro leasingové a splátkové společnosti se stane společnost Czech Credit Bureau (CCB). Nový registr, který budou zpočátku využívat největší firmy v oboru (ČSOB Leasing, CAC Leasing, CCB - Leasing, Cetelem, GE Capital Multiservis, GE Capital Leasing a ŠkoFIN), by se měl rozeběhnout v polovině roku 2004. CCB své schopnosti spravovat databázi dlužníků prokázala na bankovním registru, fungujícím bezproblémově déle než rok. Získání leasingové zakázky však znovu rozvířilo debaty, zda CCB v minulosti nemanipulovala organizátory výběrových řízení.

Stíny kolem CCB.

Klíčovou postavou CCB je od září roku 2002 člen představenstva firmy Pavel Finger, znalec risk managementu, který v minulosti pracoval pro Investiční a Poštovní banku. Po jejím převzetí až do konce loňského léta působil třiačtyřicetiletý manažer v ČSOB. Nejdříve jako ředitel fúze, v letech 2001 až 2002 jako šéf produktů pro malé a střední podniky.
Právě Fingerovi nemohou někteří z někdejších konkurentů CCB přijít na jméno. Domnívají se, že jako šéf komise Bankovní asociace, pověřené výběrem dodavatele úvěrového registru, ovlivnil hlasování ve prospěch CCB. Skutečnost, že do společnosti nastoupil jen pár měsíců po rozjezdu registru, jako by jejich domněnkám dávala za pravdu. „To, že měl od CCB přislíbené místo v případě vítězství jejich projektu, byl jeden z důvodů našeho neúspěchu,“ komentuje rozhodnutí bank z ledna 2000 o výběru projektu CCB jeden z tehdejších představitelů konkurenčního projektu Profira. Týdeník EURO oslovil i další zúčastněné, ale ani ti nechtějí vystoupit z anonymity, neboť působí nadále ve světě financí a jejich zaměstnavatelé jsou účastníky projektů CCB.

MMF24

Rovné podmínky.

Pavel Finger veškerou kritiku odmítá. Komise prý žádného provozovatele úvěrového registru nevybrala, on sám vůbec nehlasoval. „Každá banka za sebe navrhla komisi Bankovní asociace nejvhodnějšího dodavatele úvěrového registru. Kromě Komerční banky, která se rozhodla pro Muzo, zvolily všechny ostatní CCB jako jedničku, s níž mají pokračovat rozhovory,“ vysvětlil pro týdeník EURO Finger a dodal, „za IPB rozhodovali lidé odpovědní za informační technologie, já jsem se výběru neúčastnil. Milan Laitl, jenž v roce 2000 připravoval nabídku společnosti Muzo (v současnosti pracuje v tuzemském zastoupení MasterCard), ve výběrovém řízení problém nevidí. „Myslím, že tenkrát vše proběhlo korektně, když náš projekt nebyl zvolen, přestal jsem se o problematiku úvěrového registru hlouběji zajímat,“ uvedl.
Nabídka společnosti Expirian, která je stejně jako akcionáři CCB globálním provozovatelem úvěrových registrů, ani Profiry, založené bývalými finančními konzultanty a specialisty na IT, žádnou banku pravděpodobně nezaujaly. Podle zápisů komise Bankovní asociace, které má týdeník EURO k dispozici, však dostali stejnou příležitost své projekty bankéřům prezentovat. Stejné dokumenty také potvrdily, že výběr dodavatele prováděla každá banka samostatně.

Střet kultur.

Přestup z ČSOB do CCB vysvětluje Pavel Finger tím, že v bance měl jako člověk z IPB těžkou pozici. „Mohl jsem připravit sebelepší projekt pro malé a střední podniky, ale prosadit ho bylo složité. V ČSOB dosud trvá napětí mezi původními zaměstnanci a těmi přesunutými z IPB. Mnoho kolegů z bývalé IPB proto již stejně jako já pracuje jinde,“ podotýká Finger a dodává, „vzhledem k tomu, že je mi přes čtyřicet, bylo to pro mne životní rozhodnutí, příležitost zkusit dělat v životě ještě jinde než v bance.“ „Na jaře 2002 jsme prostřednictvím headhunterů, personálních agentur a inzerátů v novinách hledali člověka, který by byl schopen rozjíždět nové produkty. Nakonec jsme se dohodli s Pavlem Fingerem, kterého jsme znali již z minula jako výborného profesionála. Po roce jeho působení ve společnosti mohu říci, že naše očekávaní více než naplnil,“ řekl k příchodu Fingera předseda představenstva CCB Tomáš Denemark. Jak je to s registrem Akcionáři Czech Credit Bureau jsou od jejího založení v listopadu 2000 Centrale Rischi Finanziara (CRIF) a Trans Union International. Každá z firem vlastní po třiceti procentech akcií, balík zbylých čtyřiceti procent patří fondu Mozart Two, jenž je spravován skupinou Kilcullen irského podnikatele Endy O'Coineena. Vlastním provozovatelem bankovního úvěrového registru je společnost Czech Banking Credit Bureau (CBCB) vlastněná pěti zakládajícím bankami. CCB zajišťuje pro CBCB veškeré služby nutné pro chod registru včetně technického zabezpečení zpracování, marketingových činností a jednání se zájemci o připojení do registru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).