Menu Zavřít

Návrat silné měny i očekávání stabilního kurzu, tak reagují politici na ukončení intervencí ČNB

6. 4. 2017
Autor: čtk

Konec intervencí a s tím spojené očekávané posílení koruny komentují politici napříč politickým spektrem. Politici povětšinou nejsou ukončením závazku překvapeni a spíše ho vítají.

Intervence krátkodobě pomohly hospodářskému růstu, snížily nezaměstnanost, ale byla by chyba se na ně dlouhodobě spoléhat. Není možné založit dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěšnost ekonomiky pouze na ovlivňování kurzu, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka. „Já myslím, že je naprosto v pořádku, že v současnosti, na základě současného vývoje cen, Česká národní banka ten režim devizových intervenci ukončila. Je důležité si uvědomit, že nyní bude koruna mnohem citlivěji kopírovat celkovou kondici české ekonomiky,“ dodal.

Ministra financí Andreje Babiše konec intervencí nepřekvapil. „Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce,“ uvedl Babiš.

Prezident Miloš Zeman je velmi rád, že Česká národní banka dnes zrušila kurzový závazek. Hrdý národ má mít silnou měnu, řekl dnes prezident při setkání s obyvateli Čáslavi, do které zamířil druhý den návštěvy Středočeského kraje. Zeman připomněl, že byl po celou dobu devizových intervencí proti nim a usiloval o jejich zrušení.

Předseda TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek očekává po dnešním ukončení devizových intervencí České národní banky výkyv kurzu koruny a po nějakém čase jeho ustálení. Česká měna bude vůči euru zhruba o dvě koruny pevnější, odhadl dnes ve Sněmovně.

MMF24

Kurz koruny může podle odhadů analytiků bezprostředně po ukončení intervencí při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale podle nich nejde ani krátkodobé oslabení až k 29 Kč/EUR. Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 Kč/EUR. Vše ovšem bude podle ekonomů záležet na postoji investorů. Zahraniční spekulanti totiž počítají s tím, že koruna posílí a oni za korunu dostanou více eur. Otázkou ovšem podle ekonomů je, zda najdou někoho, kdo jim eura prodá.

Čtěte dále o konci intervencí ČNB:

ČNB ukončila intervence

Konec intervencí poslal vzhůru výnos z českých dluhopisů

Ukončení intervencí může zlevnit elektroniku i zájezdy

ČNB vydala za dobu intervencí dva biliony korun

Díky silnější koruně je zlato pro Čechy levnější

České podniky konec intervencí nepřekvapil. Jsou zajištěny na několik let dopředu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).