Vinařství Stanislav Popela, Perná, Mikulovská vinařská oblast Nad Novomlýnskými nádržemi na Dyji se pnou úžasné svahy Pálavských vrchů. Pod Děvínem zde kombinací jižních svahů a velkých vodních ploch vznikly na okraji CHKO Pálava naprosto unikátní vinařské podmínky.
Vinařství Stanislav Popela, Perná, Mikulovská vinařská oblast
Nad Novomlýnskými nádržemi na Dyji se pnou úžasné svahy Pálavských vrchů. Pod Děvínem zde kombinací jižních svahů a velkých vodních ploch vznikly na okraji CHKO Pálava naprosto unikátní vinařské podmínky. Místní vína jsou tak často srovnatelná s těmi, která zrají geograficky mnohem jižněji. O vinohrady pod Pálavou se dělí hned několik vinařských vesnic, kromě Dolních a Horních Věstonic jsou jimi především obce Perná a Bavory. Perná je kromě významné šlechtitelské stanice známa několika zdatnými vinaři, mezi které bezesporu patří nový objev autora tohoto článku Vinařství Stanislav Popela. Moderní vinárenský podnik, ve dvou podlažích na dohromady osmi stech metrech čtverečních, vyrábí vína, o nichž rozhodně ještě uslyšíme. Stanislav Popela začal vyrábět vína začátkem devadesátých let, kdy koupil několik pozemků. Nyní vlastní 26 hektarů nejlepších místních vinic a loni dokončil zmíněný vinařský provoz. Od poměrně velkého vinařství by našinec očekával průměrná vína, opak je však pravdou. Veltlín zelený - ročník 1999 Kabinet je například v Popelově podání naprosto učebnicovým příkladem jak předvést veltlín zcela srovnatelný s těmi, které vyrábějí nejlepší vinaři na rakouské straně hranic. Na vysoké úrovni je ale i Ryzlink vlašský, Aurelius, Sauvignon, mimořádně zdařilý je Sylvánské zelené - ročník 2001. Jakkoli nelze mikulovská červená vína vzhledem k poloze příliš srovnávat se světovou špičkou, například Vavřinecké je opravdu skvělé. Vinařství Popela začne poprvé láhvovat svá vína na začátku příštího roku, ale podle našeho skromného odhadu se může už dnes poměřovat s nejlepšími podniky mikulovské oblasti.