V posledních letech se české a hlavně moravské vinařství přiklání k malým rodinným firmám. Malá rodinná společnost s omezenou produkcí může lépe vyrobit víno s určitým a nezaměnitelným charakterem. Tento vzorec už mnohem delší dobu funguje ve vyspělých vinařských zemích.
Domaine Hubert Lamy Burgundsko, Francie
Příkladem může být i naše dnešní návštěva v Burgundsku v rodině pana Huberta Lamyho. Jedná se o rodinnou firmu jak se sluší a patří. Pan Hubert Lamy je hlavní enolog, sklepmistr a správce vinice v jedné osobě. O domácí i zahraniční prodej se stará jeho manželka a před sedmi lety vstoupil do rodinného podnikání i nejstarší syn. T éměř domácký charakter organizační struktury ale neznamená, že by se jednalo o doménu „okresního formátu“. Naopak, produkty pana Lamyho se pravidelně umisťují na předních místech hodnocení odborných publikací a na vinných lístcích renomovaných francouzských restaurantů. Celých 65 % produkce jde na export. Tuto reputaci získal Hubert Lamy díky své úzkostlivé práci jak v oboru péče o vinici, tak i v naprostém mistrovství ve vinifikaci. Proto může doména nabídnout svým klientům nejlepší vína z regionu. Prvořadou starostí je stálá kontrola nejnižších výnosů, kterou dosahují odstraňováním nadbytečným výhonků v měsíci květnu a, když je to zapotřebí, odstřihem nezralých zelených hroznů v červenci. Důraz se zde také klade na ekologické potírání škůdců a nemocí révy. Rozloha vinic Domaine Hubert Lamy je 16,5 ha. Není to jednolitá vinice, ale více parcel rozdrobených do několika apelací, mezi nimiž nechybí ani ta s nejvyšším označením Premier Cru a Grand Cru. A je samozřejmé, že se vinifikují odděleně, i když se jedná třeba o miniaturní parcelu o rozloze 0,4 ha. Hubert Lamy a jemu podobní vinaři sází na absolutní kvalitu bez kompromisů, kterou ti, kteří propadli kouzlu krásných vín, dokážou náležitě ocenit.