Menu Zavřít

V Česku vznikne Národní sportovní agentura. Nastaví systém státní podpory

13. 3. 2019
Autor: Martin Pinkas

Sněmovna schválila vznik Národní sportovní agentury, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Dolní komora o tom dnes rozhodla v rámci novely o podpoře sportu. Novelu přijala navzdory opoziční kritice, že vznik nového centrálního úřadu je nesystémový a rozdělování peněz bude málo transparentní.

Poslanci odmítli opoziční návrhy, aby agentura byla například příspěvkovou organizací ministerstva školství, nikoli novým úřadem. Sněmovna také odmítla žádost, aby požadavky na předsedu agentury nebyly šité na míru poslanci ANO a vládnímu zmocněnci pro sport Milanu Hniličkovi. Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň v této souvislosti poznamenal, že novele se přezdívá „lex Hnilička“.

Prospěje českému sportu vznik Národní sportovní agentury?

Předsedou agentury tak bude moci být být osoba starší 30 let, která má nejméně pětileté zkušenosti v řídící funkci v oblasti sportu. Na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů by předseda agentury mohl být člen Parlamentu. Sněmovna odmítla také návrhy, aby agentura neměla sídlo v Praze, ale v Bruntále, Žďáru nad Sázavou nebo v Ostravě.

Piráti se obávají, že peníze namísto podpory volnočasového sportu pro širokou veřejnost skončí hlavně u těch, kdo peníze dále přerozdělují. Problematické je podle Pirátů to, že na rozhodování o přidělování dotací se budou zřejmě podílet velké sportovní asociace, které jsou zároveň příjemci dotací.

Poslanci STAN odmítli novelu podpořit kvůli tomu, že nebyly přijaty návrhy, které by financování zprůhlednily. „Pokud se z agentury stane jen divize ministerstva školství a o penězích budou zase neprůhledně rozhodovat bafuňáři, nemá nový zákon smysl,“ uvedl předseda Starostů Petr Gazdík.


Přečtěte si rozhovor s Janem Macháčkem:

České ragby dotáhnu na olympiádu

 První muž českého ragby Jan Macháček


Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc potíže s žádostmi o peníze.

Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibováno bylo sedm miliard.

Agentura, jejíž vytvoření nyní posoudí Senát, by měla mít částečně parametry samostatného ministerstva. Její předseda by měl pobírat stejný plat jako ministr. Agentura by měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství.

Vrcholní představitelé sportovního prostředí vznik agentury vítají. „Doufáme, že agentura českému sportu pomůže organizačně a zejména finančně. Důležité bude, aby nově vzniklá agentura byla dostatečně personálně zajištěná kvalitními lidmi, kteří mají zkušenosti se státní správou, se svazovou nebo klubovou činností. Agendy a problémů k řešení ve sportu je víc než dost, stát tuto oblast dlouhodobě fatálně zanedbával,“ řekl předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. ČUS vznik samostatného orgánu pro sport prosazovala dlouhodobě. „Trochu nás mrzí, že se nejedná o ministerstvo,“ poznamenal Jansta.

ebf - tip - debata

Národní sportovní agenturu podporuje i Český olympijský výbor (ČOV). „Schválení zákona o jejím vzniku je však pouze prvním krokem ke zlepšení stavu českého sportu a jeho financování, důležité bude nastavení systému státní podpory sportu. Podstatné je, že agentura by měla umožnit programové, víceleté a stabilní financování sportovních svazů a organizací,“ doplnila tato organizace.


Národní sportovní agentura

- Národní sportovní agentura převezme od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy její sportovní agendu včetně rozdělování dotací pro sportovní svazy a kluby. Šéfem agentury by se měl stát hlavní autor zákona, poslanec za ANO a bývalý reprezentační hokejový brankář Milan Hnilička (45), který je od loňského března vládním zmocněncem pro oblast sportu. Návrh zákona byl předložen loni v červenci.

- Agentura bude vypracovávat plány státní politiky ve sportu, poskytovat a kontrolovat využití finanční podpory sportu ze státního rozpočtu. Ty poplynou prostřednictvím agenturou vyhlašovaných programů na rozvoj a podporu sportu, turistiky a sportovní reprezentace. NSA také má organizovat antidopingový program nebo zajišťovat propagaci sportu.

- Předsedu nové agentury jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy vlády. Funkční období předsedy, který bude mít dva místopředsedy, je šest let, předseda může být jmenován opětovně. Předsedou agentury bude moci být být osoba starší 30 let, která má nejméně pětileté zkušenosti v řídící funkci v oblasti sportu.

- Na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů by předseda agentury mohl být členem Parlamentu. S funkcí předsedy agentury je ale neslučitelný výkon funkce člena řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikajících osob, výkon jakékoli funkce ve sportovní organizaci a výkon podnikatelské, poradenské nebo zprostředkovatelské činnosti a jiné výdělečné činnosti v oblasti sportu, s výjimkou činnosti vědecké, publicistické nebo pedagogické.

- Agentura, jejíž vytvoření nyní posoudí Senát, by měla mít částečně parametry samostatného ministerstva. Její předseda by měl pobírat stejný plat jako ministr. NSA má mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství. Sídlo bude mít v Praze, Sněmovna totiž dnes odmítla návrhy, aby agentura sídlila v Bruntále, Žďáru nad Sázavou nebo v Ostravě. Poradním orgánem agentury bude agenturou zřízená Národní rada pro sport, která bude mít minimálně 15 členů.

- Jedním z důvodů vzniku NSA je skutečnost, že podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc potíže s žádostmi o peníze. Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibováno bylo sedm miliard.

- Pravděpodobný šéf NSA Milana Hnilička patřil k oporám hokejové reprezentace, v které odehrál 107 utkání. Po ukončení aktivní hráčské kariéry pracoval Hnilička jako manažer hokejové Mladé Boleslavi, kde krátce působil i jako asistent trenéra. Poté byl manažerem reprezentační sedmnáctky, v sezóně 2016/17 asistentem generálního manažera seniorské reprezentace a od srpna 2017 do loňska generálním manažerem národního týmu. V říjnu 2017 byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kandidoval jako dvojka středočeské kandidátky ANO. Je nestraník. V lednu 2018 byl jmenován vládním zmocněncem pro sport, funkce se ujal v březnu.


Dále čtěte:

Miliony pro černé duše. Dotace na sport putují hlavně fotbalistům a hokejistům

Sokol musí odmítat zájemce o členství. Chybí mu trenéři i peníze na provoz

Fotbalová asociace šetří, kde se dá, stejně si ale dopřála desetimilionový výlet do Číny

Péče o sokolovny je naše poslání, říká starostka Sokola Moučková

České školy přecházejí na alternativní výuku počtů. Hejného metoda ale řadu lidí děsí

Kdo neskáče, to je Čech. Národ Jiřího Rašky nemá ani jeden funkční můstek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).