Menu Zavřít

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

7. 12. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0/Roehrensee

Majitel restaurace U malého mouřenína v berlínské čtvrti Kreuzberg čelil kritice kvůli tomu, že název podniku podporuje rasistické vášně. Název je prý urážlivý a náckovský, proto se lokál nově jmenuje U malého Moritze, protože leží na stejnojmenném náměstí.

Štamgastům se změna názvu berlínské restaurace nelíbí. „K čemu to má vést,“ stěžuje si jeden z nich a druhý dodává: „Taková politická korektnost je hloupá.“ Ostatním zákazníkům o název tolik nejde, hlavně že tu mají na německé poměry laciné pivo za 2,30 eura a může se tu kouřit.

Berlínský deník Der Tagesspiegel popisuje atmosféru lokálu s výherními automaty jako romantiku hospody na růžku.

Původně se jmenovala U malého mouřenína (Zum kleinen Mohr), nyní jí majitel Renato Bono dal nový název U malého Moritze (Zum kleinen Moritz), protože se nachází na náměstí Moritzplatz. Vlastní ji už od roku 2002. Když ji přebíral, ani nevěděl přesně, co slovo mouřenín přesně znamená. Prý něco s otroky.

Slovo mouřenín se začalo ve středověku používat pro černé Afričany, kteří sloužili u některých panovnických a šlechtických rodů. Tak ke svému jménu přišla i berlínská ulice Mohrenstraße v 18. století. Aktivisté ji chtějí přejmenovat, dotýká se prý důstojnosti přistěhovalců z Afriky. Měla by se jmenovat po Antonu Wilhelmovi Amo, filosofovi z 18. století, který měl africké kořeny.


Možný zákaz kebabu naštval v Německu tureckou menšinu:

Bitva o kebab: hrozba zákazu rozlítila Turky v Německu

 Kebab, ilustrační foto


„Amo je součástí historie černochů v Německu. Je příkladem toho, že nejsme malá skupina,“ řekl v létě při dni proti otroctví Tahir Della, člen iniciativy Schwarze Menschen in Deutschland.

Majitel restaurace Renato Bono berlínskému deníku vysvětlil, že již nějaký čas do hospody chodili lidé a domnívali se, že její majitel je rasista. Naposledy na prvního máje, když byl podnik plný lidí, někdo přišel a začal vykřikovat, že se jedná o náckovskou hospodu.

„Nejsme nacistická hospoda,“ ohradil se tehdy a začal přemýšlet o změně názvu. Sám má původ mimo Německo, jeho otec se narodil v Itálii, proto ani on, ani většina hostů, nemá nic proti cizincům. Podobná obvinění už nechtěl poslouchat, a proto název změnil podle názvu náměstí, na kterém restaurace leží.

Rozjitřené národnostní nálady v Berlíně dokládá i případ hřiště s názvem Ali Baba, které má být údajně příkladem islamizace hlavního města Německa. Hřiště nese název podle pohádky Ali Baba a 40 loupežníků. Na hřišti jsou dřevěné palmy a prolézačka s kupolí a půlměsícem, jež má připomínat mešitu.

Podle politika Alternativy pro Německo (AfD) Carstena Ubbelohdeho se jedná o jasný případ postupující islamizace Německa. Starostka čtvrti Neukölln Franziska Giffeyová, ve které se hřiště dokončuje, tvrdí, že debata o islamizaci je v tomto případě absurdní, další hřiště jsou inspirována například pohádkou Sněhurka a sedm trpaslíků.

EBF24

Dále čtěte:

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

Já už jdu. Strach z migrace povolal do politiky i Františka Ringo Čecha

 František Ringo Čech


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).