Menu Zavřít

Názor: Kdo půjde na oběd a kdo do vězení?

23. 10. 2012
Autor: Profimedia

Všichni známe americké detektivky, ve kterých všichni spoluobvinění dostanou nabídku zradit ostatní. První zrádce jde na oběd, zbytek do vězení. Jedná se o institut shovívavosti, tzv. leniency, který se stal nejúčinnějším nástrojem při odhalování nejtvrdších, tzv. hard-core kartelů. Kartelistu-zrádce čeká sladká odměna v podobě prominutí pokuty a beztrestnosti managementu a zaměstnanců.

Institut leniency byl zatím v ČR používán minimálně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto připravil novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže (ZOHS) a trestního zákoníku, která byla 19. září schválena Poslaneckou sněmovnou. Leniency tedy bude výslovně upravena v ZOHS, novela rovněž zavádí tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách pro kartelisty, kteří obcházeli systém tajnou dohodou s ostatními uchazeči, s výjimkou žadatele o leniency.

Jsou tu ale i úskalí. Leniency nelze použít na kartely vertikální (např. výrobce-distributor), ale jen na kartely mezi konkurenty. Za druhé bych si měl před jejím podáním zjistit, ve kterých zemích měl kartel účinky, abych v nich podal leniency, a za třetí bych si měl ověřit, zda se neúčastním dalšího kartelu s jiným produktem - obratem by totiž na mě mohl jiný kartelista podat leniency v jiné zemi nebo pro jiný kartel. Za čtvrté je zde riziko soukromoprávních žalob, kdy po mně poškození kartelem mohou soudně vymáhat způsobenou škodu - cenové navýšení, které je podle střízlivých odhadů kolem 30 %. Stačí jim získat mou žádost o leniency a použít ji ve sporu o náhradu škody jako klíčový důkaz.


Čtěte také:

Názor: Zákaznická orientace v ČR

WT100


V každém případě je novela ZOHS krok správným směrem. Přináší zvýšenou právní jistotu pro žadatele o leniency a poskytuje ochranu před trestním stíháním, což může vést k častějšímu využívání institutu leniency v ČR. To mě jako běžného občana těší, protože svítá naděje účinnějšího potírání tzv. hard-core kartelů, které mi zdražují zboží a služby a které lze jinak odhalit jen stěží. Kartelisté by naopak měli zpozornět - přece nechcete, aby šel na oběd někdo místo vás.

Autor pracuje jako advokát v advokátní kanceláři Baker & McKenzie.

  • Našli jste v článku chybu?