Zvažovaná omezení prodeje sudových vín by nejvíce dopadla na malé a poctivé vinaře, kteří se zaměřují na kvalitní produkci, tvrdí Pavel Svoboda ze společnosti Víno Svoboda Mikulov.
Malí vinaří si prodejem sudového vína přivydělávají a často jím i dotují svoji produkci přívlastkových vín. Malí vinaři by si teď museli zakoupit drahé linky na plnění sudových vín do lahví nebo kartonových obalů, což může být pro některé z nich i likvidační.
Zdá se proto, že zvažovaný zákaz prodeje sudových vín jde na ruku velkovýrobcům. Velké vinařské podniky už totiž potřebnou plnicí kapacitu mají, a přesto se ukazuje, že jejich lahvové víno je někdy horší kvality než sudové víno od malých vinařů. Většina menších vinařů totiž dbá na kvalitu a původ také u sudových vín, která prodávají pod svým jménem, zatímco u některých velkých vinařů ČOI odhalila, že bezostyšně plní do lahví s moravskými etiketami i tekutinu, ke které nemají v pořádku doklady, neboť zřejmě pochází ze zahraničí.
Právě dovozy levných a nekvalitních vín z jižní a východní Evropy nejvíce poškozují tuzemské spotřebitele. Osobně bych proto uvítal, aby vinařské podniky, které obchodují i s vínem z dovozu, musely tuto skutečnost veřejně deklarovat a následně by podléhaly přísnějšímu dohledu ze strany státních orgánů. Tím by se předešlo klamání spotřebitelů mnohem lépe než plošným zákazem sudového vína.