Menu Zavřít

NE DO ALP, ALE DO KRKONOŠ

7. 11. 2001
Autor: Euro.cz

Investor ve shodě s městem i regionem

Až se postaví podkrkonošský golfový areál v Mladých Bukách, nebude již třeba jezdit obdivovat horské panoramatické výhledy z odpališť za hranice Česka. Takřka vysokohorské hřiště vzniká pod Černou horou. „Chceme tady vybudovat špičkové hřiště, říká starosta Mladých Buků Vladimír Holomíček. Pro výstavbu jsou i ostatní obce celého krkonošského mikroregionu. „Je nám jasné, že s rozvojem golfu nabídneme návštěvníkům další možnosti zábavy, a rozšíříme tím i turistickou sezonu, dodává Holomíček. Starosta je také přesvědčen, že v areálu přibude v lokalitě na třicet nových pracovních míst.

Už koncem srpna zde otevřeli krytý driving range. „Nejsme zatím golfový kraj a musíme se tento sport naučit. Proto začínáme s prostory pro trénink, pokračuje Holomíček.

Na sezonu 2001 se plánuje otevření tréninkové devítky, kterou bude vyplněn vnitřní prostor budoucího mistrovského osmnáctijamkového hřiště. Přestože devět jamek bude dlouhých pouze 1820 metrů (par 31), zvlněný terén s velkým převýšením řadí toto hřiště k těm obtížnějším. Naopak připravovaná osmnáctka bude překvapivě „rovná , protože bude posazena dále od vrcholu hory. Rozlehlý prostor, využívající ploch s menší svažitostí, umožňuje postavit hřiště s velmi širokými fairwayemi, což není v tuzemsku obvyklé. Pro devítijamkové hřiště je předpokládána rozloha greenů 500–600 metrů čtverečních a pro osmnáctku jsou plánovány greeny o rozloze až 800 metrů čtverečních. K tomu budou rozlohou odpovídat i překážky, rozlehlé pískové bunkry.

EBF24

Mistrovské osmnáctijamkové hřiště se připravuje k otevření v roce 2003. Společnost Golf Club U hrádečku, kde jsou partnery obec a místní podnikatel Pavel Grund, je připravena při stavbě golfového areálu proinvestovat minimálně padesát milionů korun. Budování golfového areálu je konzultováno s ochránci přírody. „Snažíme se vyvarovat mimořádných zásahů do krajiny. Přednost má uchování rázu prostředí, umocnění toho, co nám nabízí podkrkonošská krajina, vysvětluje Václav Hrubý, architekt místního hřiště. Golfový areál je budován skotským stylem, což mimo jiné znamená využití přírodních překážek a menší nutnost geo–metrických tvarů při stavbě odpališť.

Koncem léta měl možnost se s připravovaným mistrovským hřištěm seznámit letošní mistr ČR ve hře na jamky mezi profesionály Jiří Němeček, který takto projektovanou hrací plochu považuje za perspektivní. „Je důležité celý projekt neuspěchat a postavit opravdu mistrovské hřiště se vším, co to obnáší. Vzhledem k podkrkonošské lokalitě bude záležet na kvalitní drenáži a závlahách, konstatuje mistr republiky. Dodává, že nejvíce zajímavá bude jamka číslo 3, která začíná drivem do údolí. Následuje rána asi 150 metrů do greenu a směřuje do kopce, přičemž pod greenem jsou navíc zpevňující palisády. Předností hřiště bude podle něj klidná lokalita a horský vzduch, ale hra bude hodně fyzicky náročná. „Dá se předpokládat, že golf v Mladých Bukách bude většinou spojen s vícedenním pobytem, odhaduje Němeček.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).