Menu Zavřít

(NE)STEJNÝ METR

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Za stejný přečin dostali dva brokeři naprosto rozdílné pokuty

Komise pro cenné papíry, bdící od dubna předminulého roku nad čistotou tuzemského trhu s cennými papíry, již učinila na dva a půl tisíce rozhodnutí. Postižení každé rozhodnutí přijímají s určitou nevolí, pokaždé se diskutuje o výši pokut.

V prvních týdnech letošního roku vyšel najevo případ, který opodstatňuje diskuse o míře správnosti rozhodnutí komise. Dvě brokerské společnosti - Vltava a Capital Partners - se dopustily stejného prohřešku: manipulovaly s kursem akcií. Tento postup se všude ve světě považuje za jeden z největších poklesků vůči klientům a obě firmy si pokutu právem vysloužily.

Komise firmu Vltava potrestala pokutou ve výši 50 milionů korun, společnost Capital Partners pokutou 50 tisíc korun.

Co je psáno, to je dáno.

Tisková mluvčí komise Šárka Samková rozdíl pokut vysvětlila: „Komise se řídí Metodikou sankcí, kterou vydala a která je veřejně dostupná na webových stránkách. Je to dokument, který obsahuje jakýsi přibližný sazebník sankcí za jednotlivé druhy porušení zákona. Vyjmenovány jsou zde i skutečnosti, ke kterým se přihlíží při vyměření sankce: například velikost způsobené škody ostatním účastníkům trhu, míra poškození trhu, neoprávněně získaná výhoda, četnost, objem a z ávažnost protiprávního jednání. K těmto aspektům bylo přihlédnuto i při vyměřování sankcí společnostem Vltava a Capital Partners.

Likvidačních padesát milionů.

Společnost Vltava musela zaplatit padesát milionů korun koncem září 1998. Komise jí za hrátky s kursem akcií pozastavila i povolení k obchodování. Společnost se podle komise dopustila manipulace s cenami akcií společnosti Tarmac Severokámen. Na základě komisionářské smlouvy s protistranou - firmou A+A finance - společnost opakovanými nákupy a prodeji akcií Tarmac Severokámen významně zdeformovala ceny na pražské burze a v RM-Systému. „Došlo tím k ovlivnění ceny, za kterou měla společnost Tarmac Severokámen vykupovat akcie poté, co se měla zrušit veřejná obchodovatelnost tohoto titulu, sdělila tehdy tisková mluvčí Samková. Jinými slovy: dvě firmy si přehazovaly mezi sebou ba líky akcií Tarmacu, aby vyhnaly uměle cenu co nejvýše pro zamýšlený odkup. Tehdy se cena vyšplhala až k osmi tisícům za kus, a za vyplacení by tedy akcionáři inkasovali značné sumy. K odkupu (a tak vlastně k nějakému „výraznému poškození) však nedošlo, výše p okuty zní na 50 milionů.

Regionální makléřská firma Vltava z Třemošnice u Chrudimi se základním jměním milion korun zřejmě v obavě, že by pokutu nepřežila, požádala komisi o odejmutí licence. Ta jí nedávno vyhověla. Podle našich informací rozhodnutí o p okutě zatím nabylo právní moci, firma se proti rozhodnutí hodlá odvolat k soudu. Šárka Samková k tomu uvedla, že pokutu lze stále vymáhat, ačkoliv má Vltava odejmuto povolení k činnosti.

Objektivnost nadevše.

Experti naznačují, že v případě společnosti Vltava výše sankce byla motivována spíše snahou komise demonstrovat v počátku své činnosti odhodlanost bojovat proti všemu nečistému na trhu. Pokud by totiž komise skutečně přihl ížela ke skutečné míře poškození celého trhu, pak by Capital Partners nemohl vyváznout za stejný přečin s pokutou o tři řády nižší, kterou tato firma také bez řečí zaplatila.

K případu Capital Partners nevydala komise žádné bližší informace a o jeho míře provinění lze jen spekulovat. Firma však figuruje v okruhu nechvalně proslulé finanční skupiny Tercier (EURO 4/1999).

Skupina Tercier se mimo jiné angažovala v kauze lesních firem. Poškození akcionáři tvrdí, že je Tercier připravil řádově o několik miliard korun. Čtyři desítky lesních firem se měly stát prostředníkem pro vytažení peněz z investičních fon dů. Fondy investovaly peníze klientů do lesních firem, odtud však putovaly na účty dalších společností či fyzických osob.

MMF24

Někteří lidé z Capital Partners figurují či figurovali ve statutátních orgánech právě lesních podniků, fondů či třetích firem, na kterých měly vyvedené peníze skončit. Případem se již delší dobu zabývá hospodářská kriminálka.

Podle slov Samkové leží komisi na stole ještě jedna sankce obchodníkovi s cennými papíry za manipulaci s kursem. Obchodník však podal rozklad, prezidium o něm již rozhodlo, ale rozhodnutí dosud nenabylo právní moci. Bude zajímavé sledovat, s jakou pokutou může tato firma počítat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).