Abych vás namotivovala vyrazit, přidám pár tipů na místa, která se
právě teď vyplatí navštívit. A dodám i fakt, že jsem okénka restaurací
navštěvovala po celou dobu krize, pak se plynule přesunula na zahrádky
v Praze i mimo a v poslední květnové pondělí zasedla k obědu do
jedné z nejlepších českých restaurací. Testování na covid-19 jsem
podstoupila opakovaně a jsem zdravá.
Nové podniky, nové výzvy
Novinka, která potěší každého milovníka kreativních jídel,
precizních kuchařských technik, a především skvělého pečiva je Kro Bakery (Moskevská 43/30, Praha 10 – Vršovice). Pekařská pobočka
populární Vinohradské Kro Kitchen otevřela na konci května poté, co koronakrizi
využila k testování svých výrobků na lidech. Dostanete tu křupavé pecny
chleba, špičaté bagety a nadýchané bramborové houstičky. K tomu i
sendviče, grilované kuře, na kterém Kro Kitchen původně postavila svůj věhlas a
další. S návštěvou neváhejte, protože tady se budou stát fronty.
Dalším podnikem, který expanduje do
jiné čtvrti je blízkovýchodní Paprika – Mediterranean Kitchen & Bar (Lidická 42, Praha 5 – Smíchov). Malinká pobočka
na Rumunské u I.P. Pavlova praskala od počátku ve švech, v posledních
měsících se tu stály fronty na výdej jídla, a tak informace o nové smíchovské
pobočce nadchla nejen mě. Nejlepší falafel v Praze, humus, sabich i
shakshuku si nově můžete dát hned na začátku Lidické, nedaleko tramvajových
zastávek Anděl. Interiér se zatím dodělává a jídlo se prodává s sebou.
Hotovo však bude co nevidět.
Dá se předpokládat, že jste stejně
jako já nestihli navštívit novou lokaci restaurace Bellevue (Karoliny Světlé
43, Praha 1), která se na začátku února přestěhovala z domu
s jedinečným výhledem na řeku a Hradčany jen o pár metrů vedle. Původně
avizovaný šéfkuchař Nicolas Decherchi (ex Paloma Mougins i Průhonice) tam sice
podle všeho nevaří, ale i tak není od věci vyzkoušet nové menu i prostory
v Hotelu Smetana.
Restaurace aktuálně nabízí výjimečně naceněné obědové menu. Za tři chody tu zaplatíte 490 Kč, což představuje opravdu dobrý poměr cena/výkon. Srovnávat můžete s Fieldem, který polední menu nabízí za 590 Kč i s kávou a v posledním květnovém týdnu nasadil laťku opravdu vysoko. Zahanbit se nenechává ani La Degustation de Bohême Bourgeoise, která krátkou obědovou degustaci zavedla také a začíná na 590 Kč. Důvodů vyrazit za skvělým jídlem je spousta a nejsou jen čistě altruistické.
Ano, peníze, které v restauracích utratíte pomohou jejich provozovatelům i zaměstnancům přežít. Dokonce podpoří i pronajímatele prostor a ušetří státu nějakou tu korunu na podporách. Ale především uděláte radost sami sobě a dobrou náladu budeme v příštích nelehkých měsících určitě všichni potřebovat.