Menu Zavřít

Nebát se a jíst. Pražské restaurace hlásí minimum hostů

4. 6. 2020
Autor: čtk

Už více než týden máme opět možnost najíst se v restauraci, užít si její promyšlený interiér i servis znovu nadšený do práce. Dělám to měrou vrchovatou, ale zatím se mi nedaří jít příkladem masám. Restauratéři, kteří nervózně očekávali, zda se jejich podniky zas naplní hosty, jsou prvních pár dnech ještě nervóznější a zklamanější. Ke stolům usedlo méně než padesát procent obvyklých hostů, a to nemluvím o restauracích závislých na turistech ze zahraničí. Chybí hostům odvaha vyjít mezi lidi nebo peníze, o které díky pandemii přišli?

Abych vás namotivovala vyrazit, přidám pár tipů na místa, která se
právě teď vyplatí navštívit. A dodám i fakt, že jsem okénka restaurací
navštěvovala po celou dobu krize, pak se plynule přesunula na zahrádky
v Praze i mimo a v poslední květnové pondělí zasedla k obědu do
jedné z nejlepších českých restaurací. Testování na covid-19 jsem
podstoupila opakovaně a jsem zdravá.

Nové podniky, nové výzvy

Novinka, která potěší každého milovníka kreativních jídel,
precizních kuchařských technik, a především skvělého pečiva je Kro Bakery (Moskevská 43/30, Praha 10 – Vršovice). Pekařská pobočka
populární Vinohradské Kro Kitchen otevřela na konci května poté, co koronakrizi
využila k testování svých výrobků na lidech. Dostanete tu křupavé pecny
chleba, špičaté bagety a nadýchané bramborové houstičky. K tomu i
sendviče, grilované kuře, na kterém Kro Kitchen původně postavila svůj věhlas a
další. S návštěvou neváhejte, protože tady se budou stát fronty.

Dalším podnikem, který expanduje do
jiné čtvrti je blízkovýchodní Paprika – Mediterranean Kitchen & Bar (Lidická 42, Praha 5 – Smíchov). Malinká pobočka
na Rumunské u I.P. Pavlova praskala od počátku ve švech, v posledních
měsících se tu stály fronty na výdej jídla, a tak informace o nové smíchovské
pobočce nadchla nejen mě. Nejlepší falafel v Praze, humus, sabich i
shakshuku si nově můžete dát hned na začátku Lidické, nedaleko tramvajových
zastávek Anděl. Interiér se zatím dodělává a jídlo se prodává s sebou.
Hotovo však bude co nevidět.

Dá se předpokládat, že jste stejně
jako já nestihli navštívit novou lokaci restaurace Bellevue (Karoliny Světlé
43, Praha 1), která se na začátku února přestěhovala z domu
s jedinečným výhledem na řeku a Hradčany jen o pár metrů vedle. Původně
avizovaný šéfkuchař Nicolas Decherchi (ex Paloma Mougins i Průhonice) tam sice
podle všeho nevaří, ale i tak není od věci vyzkoušet nové menu i prostory
v Hotelu Smetana.

Restaurace aktuálně nabízí výjimečně naceněné obědové menu. Za tři chody tu zaplatíte 490 Kč, což představuje opravdu dobrý poměr cena/výkon. Srovnávat můžete s Fieldem, který polední menu nabízí za 590 Kč i s kávou a v posledním květnovém týdnu nasadil laťku opravdu vysoko. Zahanbit se nenechává ani La Degustation de Bohême Bourgeoise, která krátkou obědovou degustaci zavedla také a začíná na 590 Kč. Důvodů vyrazit za skvělým jídlem je spousta a nejsou jen čistě altruistické.

FIN25

Ano, peníze, které v restauracích utratíte pomohou jejich provozovatelům i zaměstnancům přežít. Dokonce podpoří i pronajímatele prostor a ušetří státu nějakou tu korunu na podporách. Ale především uděláte radost sami sobě a dobrou náladu budeme v příštích nelehkých měsících určitě všichni potřebovat.

  • Našli jste v článku chybu?