Menu Zavřít

NEBESKÝ LET HIGH-TECH AKCIÍ

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Technologické tituly mají to nejlepší teprve před sebou

Technologické, mediální a telekomunikační tituly se staly „High-Flyer na světových burzách v roce 1999. Americká NASDAQ, která se orientuje především na technologické tituly, dokázala v uplynulém roce vyšplhat o 84 procent. Rovněž evropské či japonské high-tech tituly zaznamenaly pozoruhodný vývoj.

Mág internet.
Hnací silou takového růstu technologických akcií se stala „fantazie spočívající v internetu - médiu, které dnes objímá již celý svět. Propojování internetových a multimediálních firem, ale zejména fúze či převzetí v těchto oborech, rovněž výrazně přispěly k tomuto bezpříkladnému vzestupu. Sektor telekomunikací pak profitoval především na pokračujícím dynamickém rozvoji v oblasti mobilních telefonních sítí a s tím související silné poptávky po zařízení či příslušenství mobilního telefonování.
Počátek letošního roku přinesl u technologických titulů jisté korekce kursů. Avšak právě zveřejňované hospodářské výsledky firem, které v pozitivním smyslu překračují očekávání analytiků, vedou k tomu, že na tyto tituly investoři i nadále sázejí. Je velmi důležité, že hospodářské výsledky těchto firem jsou pozitivní, neboť to odráží vysoké hodnocení, a tudíž očekávání investorů.
Například společnost Yahoo! dokázala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zvýšit svůj zisk na pětinásobek. AOL jako největší poskytovatel internetových služeb pak svůj zisk zdvojnásobil. V opačném případě, pokud by hospodářské výsledky zůstaly za očekáváním, by se musely zhroutit kursy akcií těchto vedoucích firem.

Vliv Y2K.
Celý sektor nyní rovněž profituje na zvládnutí problému Y2K, protože většina firem výrazně investuje do svých informačních systémů. Také velká část japonských i asijských technologických titulů se nachází v etapě fundamentálního návratu. Proto lze považovat pozitivní vývoj jejich akciových kursů za opodstatněný.
V tomto oboru lze najít především firmy vyrábějící polovodiče, které profitují na dobrém vývoji PC-čipů a na rostoucí poptávce po počítačích. Ale také u evropských technologických, telekomunikačních a elektronických koncernů je možno sledovat velmi dobrý obchodní vývoj. Proto lze konstatovat, že vysoké kursy akcií společností, jako Siemens, Philips, Ericsson nebo Nokia, jsou podloženy jejich vynikajícími výsledky. Jejich akcie jsou nadále středem zájmu investorů, což dokládá pokračující růst kursů stejně jako četná mezinárodní doporučení pro investory ke koupi.

Mladí dravci.
Silný růst kursů technologických titulů zapříčinil vedle vysoké hodnoty akcií také razantní růst tržní kapitalizace těchto firem. To způsobuje na jedné straně zvyšování jejich váhy ve všech světových indexech a manažeři fondů musejí v důsledku toho také zvyšovat jejich podíl v portfoliích fondů, aby zůstali v takzvaném benchmark. Na druhé straně to však umožňuje mnohým firmám uskutečnit fúze prostřednictvím výměny akcií, aniž by bylo třeba efektivní použití peněz.
Prominentním příkladem toho bylo spojení mladé internetové firmy AOL s Time Warner, kdy většinový vlastník AOL použil jako akviziční měnu právě své akcie. Byl to první případ v hospodářských dějinách, kdy mladá internetová firma převzala dlouhodobě zavedenou a úspěšnou společnost. Toho by AOL bez razantního růstu kursu svých akcií nemohla dosáhnout.

ebf - tip - debata

Nakupovat!
Zastáváme názor, že i přes vynikající performance technologických titulů v uplynulém roce lze zejména z dlouhodobého hlediska orientaci na tento sektor jen doporučit. Je však přirozené, že bude v určitých situacích na trhu docházet i k mnohdy značným propadům kursů. Současný široký a pestrobarevný svět internetových firem se bude velmi rychle zmenšovat, zejména v důsledku fúzí, ale také konkursů řady firem. Avšak vzhledem k tomu, že informační technologie budou zaujímat stále významnější, až dominující místo v našem životě (a je nutno zdůraznit, že pokud jde zejména o síťové technologie, stojíme prakticky teprve na počátku), lze očekávat v následujících letech značné kursové zisky.
Z hlediska omezení rizika investice je však třeba orientovat se především na vedoucí hráče na trhu, kterými jsou například Cisco Systems, AOL, Microsoft nebo Intel.
Běžnému investorovi, který se chce podílet na tomto bezesporu mimořádně lákavém vývoji, lze jednoznačně doporučit investici do některého z akciových fondů. Existuje řada možností. Záleží především na jeho vlastním přístupu k riziku.
Těm, kteří dávají přednost výnosu před rizikem, je možné doporučit některý z renomovaných zahraničních akciových fondů, specializujících se právě na technologické tituly (až 95 procent těchto titulů v portfoliu). Pro investory s požadavkem na vyvážený poměr výnos/riziko jsou nejvhodnější globálně investující akciové fondy, v nichž je sice tento obor v rámci sektorové struktury portfolia největší, přesto se však pohybuje okolo pětadvaceti procent z celkové hodnoty fondu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).