Menu Zavřít

Nebudeme žádný hadr, říkají Piráti. Mají našlápnuto do sněmovny

15. 10. 2017
Autor: Hynek Glos

Lídr pražské kandidátky Pirátů Jakub Michálek má dvě různé tváře. Zatímco v televizi umí být osmadvacetiletý právník a k tomu - stejně jako další jeho spolustraníci informatici - absolvent pražského matfyzu sebevědomě arogantní, v osobním kontaktu působí spíš jako opak dnešních namyšlených juristů. „Máme tady trochu amatérský úřad,“ prohodí s ironií v hlase a rozhlédne se po studentské kavárně příznačně nazvané Koley.

Moderní apartmánová kolej postavená vedle těch starých panelákových na samém okraji Jižního Města je jedním z míst, kde Piráti vyřizují (nejen) studentům voličské průkazy, aby nemuseli jezdit volit daleko domů. Zvlášť v Česku, ve kterém přestala kvůli souběžným opravám fungovat většina dálnic a mnohé vlaky stále připomínají starý dobrý třetí svět, to dává smysl: jet dnes volit například z Prahy na Moravu je výlet na celý víkend - když to zrovna jede.

Do Koleye si pro průkaz přicházejí studenti i nestudenti. Voličský průkaz nabídne mladá pirátka s růžovými vlasy hned po vstupu i mně. „Za den a kousek jsme v Praze vyřídili už sto průkazů,“ říká Michálek poté, co číslo zjistí od spolupracovníků sedících se psem u dvou stolů nedaleko vchodu.

 Piráti se možná poprvé dostanou do sněmovny
Piráti studentům vyřizují voličské průkazy. A nejen jim (Foto Hynek Glos)

Průkazy ale nejsou všechno: mnozí zájemci sem přicházejí od autobusové zastávky, kde u stánku Pirátů podepisují petici za kontrolu mocných, ať už to znamená cokoli. „Váhám mezi Piráty a TOP 09. Rozhodnu se podle programu. Nejdůležitější je pro mě vztah stran k eurozóně a EU,“ říká 19letý student gymnázia PORG Ondřej Dušek, zatímco si odnáší voličský průkaz. Pochází z Mníšku pod Brdy a vloni premiérově volil v krajských volbách. Napoprvé si vybral ODS, ale do sněmovny tuto stranu volit nechce - vadí mu její nechuť k přijetí eura. „Jsem centristický liberál,“ popíše sám sebe.

Mistři strachu

„Zítra za námi dokonce přijdou i New York Times. Můžete přijít i vy, máme všechny akce otevřené,“ přidává se k nám mladá pirátka a koordinátorka volební kampaně Míša Krausová. Předvolební průzkumy naznačují, že Piráti můžou letos poprvé proniknout do sněmovny, zatímco z ní možná zmizí nedávná kometa TOP 09. Ne náhodou: analýzy voličských pohybů ukazují, že TOP 09 nejvíc kradou hlasy právě Piráti, současní miláčci mladých městských liberálů se sklony k IT, konopí a webovému pirátství.


Noví sponzoři Pirátů: Na kampaň přispěl miliardář Dejčmar i internetový byznysmen Barta

Adam Bartoš a Jakub Michálek při startu předvolební kampaně


„Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat,“ zní politické i životní motto trojky pražské pirátské kandidátky Ondřeje Profanta. Ani ne třicetiletý matfyzák s dlouhým copem sedí u vedlejšího stolu s bývalým islandským poslancem Pirátů a cosi hledá v notebooku. „Kromě Česka je Island další zemí, kde se Pirátům dobře daří,“ vysvětluje Michálek islandskou návštěvu. Jenže Pirátům se v Česku dobře daří i nedaří. V posledních místních volbách těsně pronikli na pražský magistrát a suverénně vyhráli volby v Mariánských Lázních, které připomínají honosně zrekonstruovaný německý starobinec.

 Trojka pražské kandidátky Ondřej Profant
„Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat,“ říká pražská trojka Pirátů Ondřej Profant (Foto Hynek Glos)

Sněmovnu - politicky nejcennější skalp - ale zatím nikdy nedobyli. Piráti bodují se stále módním, nicméně nepopulistickým protestem proti tradičním politickým stranám, který praktikují například v pražské opozici: z ní ostřelují předražené zakázky a současně fungují jako obávaná gerila; zeptejte se pražských politiků, koho se nejvíc bojí, a většina odpoví, že právě Pirátů.

„Naším úkolem je upozorňovat na kauzy a myslím, že to děláme dobře. A dělali bychom to dobře i ve sněmovně. Většinu našich návrhů ale pražská koalice převálcovala,“ nastiňuje Michálek pirátské působení ve sněmovně. Také on potvrzuje, že Piráti umějí nejlíp vytvářet strach a mediální tlak, kdežto v prosazování legislativy a vlastního programu bývají slabší.

„Z opozice není velký prostor tvořit legislativu. Nemůžeme z ní třeba připravit digitalizaci státu. Ale můžeme dohlédnout na to, že to nebude průser, když to připraví vládní koalice,“ dodává pražský lídr. Dobře to chápe šéf Pirátů Ivan Bartoš: ten v rozhovorech slibuje, že Piráti nejspíš zůstanou v opozici i ve sněmovně, protože nechtějí následovat osud Věcí veřejných.

Socani? To snad ne!

V již zmíněných Mariánských Lázních se Piráti na vlastní kůži přesvědčili, že protestovat a vládnout jsou dvě odlišné disciplíny. Jejich volební slogan zní sice Pusťte nás na ně. Všichni nekradou!, v lázeňském městě ale nakonec udělali koalici s ANO a sociální demokracií, jejíž bývalý radní skončil kvůli korupci před soudem. A záhy museli vyměnit i vlastního starostu. „Socani?! To se mi nějak nezdá,“ diví se Michálek, když se ho na to ptám. „Tak máte pravdu. Kluci se tam asi nějak domluvili,“ dodá, když si to ověří v mobilu.

Den předtím se Michálek zúčastnil předvolební debaty České televize na téma finance. Není to úplně jeho obor, což se snažil v přímém přenosu využít matador a cynik Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí a šéf TOP 09. „Naučte se to,“ vysmál se Michálkovi, když si místopředseda Pirátů spletl daňové pojmy. „Jo, to jsou ti staří politici. Myslím, že v televizi dostávají víc prostoru, nakonec vítězí jejich buranství. Udělal jsem terminologickou chybu a přiznal to. Je to ale jen snaha odvést pozornost k nepodstatným věcem. Důležité je, že chceme jednotnou daň pro všechny,“ hodnotí Michálek debatu v ČT.

 Volební mítink Pirátů
Volební mítink pirátů (Foto Hynek Glos)

Piráti chtějí snížit zdanění práce, v budoucnu zavést euro a hned e-government nebo legalizovat rekreační užívání konopí; naopak odmítají zdravotnické poplatky a školné. Logicky: Michálek vystudoval dvě státní vysoké školy a většina Pirátů aspoň jednu; absolventy legračních institucí typu UJAK mezi nimi moc nenajdete. Školné by bolelo právě je. Ve svém programu argumentují extrémně vysokým americkým školným a řešení permanentního finančního deficitu univerzit házejí prostě na stát. „Vysoké školy u nás mají malou společenskou odpovědnost,“říká Michálek. Připouští, že české vysoké školy mají špatnou kvalitu, ale věří, že by jim z této bídy mohlo pomoci transparentní financování.

S námi to nevytírejte

Proč tedy vlastně volit Piráty, když chtějí s vaším hlasem zůstat v opozici? Navíc sami přiznávají, že z opozice nic moc neprosadí; maximálně dohlédnou na to, aby se kradlo o něco méně. A kouření trávy si většina Čechů dávno zlegalizovala sama. „My neříkáme, že nechceme do vlády nebo že se vzdáváme vyjednávání o koalici. Pro nás jsou ale spíš než strany důležitější lidi. Osobnosti jako Kalousek měly z politiky dávno odejít,“ vysvětluje Michálek.

Načež se zasní a vykouzlí zcela nefunkční model. „Mně by se líbila vládní koalice, kde by Piráti byli uprostřed. Ti vpravo i vlevo od nás by se hádali a my bychom se soustředili na řešení věcí,“ řekne s nečitelným výrazem ve tváři, který nechá ve vzduchu mezi námi viset otazník, kdo z koho si dělá legraci. Vše nakonec vysvětlí paralelou s Prahou: ani tady Piráti nejdřív nechtěli do koalice, načež ji později sami skládali. „Řekli jsme, že se chceme učit. Až po dvou letech jsme své stanovisko přehodnotili. Prostě jsme nechtěli sloužit jako nějaký hadr, kterým se to vytře apak se zahodí,“ dodá.

Čtěte další články v sekci Volby 2017:

Zítra si vás koupím. Politika přitahuje nové miliardáře

Já už jdu. Strach z migrace povolal do politiky i Františka Ringo Čecha

EBF24

Kšaft umírající matky ČSSD

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).