Menu Zavřít

Nebuďte paranoidní

1. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Chcete-li do unie, musíte být kritičtější ke své minulosti, říká tajemník FPÖ

Asi vás překvapím, ale jsem totálně pro rozšíření Evropské unie. Těším se na to, až se přidají Česko, Maďarsko a Slovensko, řekl Peter Sichrovsky, tajemník rakouské Strany Svobodných, při rozhovoru pro týdeník EURO ve známé vídeňské kavárně v Haus der Musik na Sailerstrasse. EURO: Tak proč se navážíte do České republiky?
SICHROVSKY: Já se do ni nenavážím!

EURO: Ale ano. Řekl jste například, že Češi pronásledovali židy, o Benešových dekretech ani nemluvě.
SICHROVSKY: Jde právě o Benešovy dekrety. Myslím, že diskuse o nich je nespravedlivá vůči židům. Pětadvacet tisíc jich tehdy žilo v takzvané německé oblasti a utekli do tehdejšího Československa. Dnes se k nim Češi chovají jako k Němcům. Nemají šanci dostat zpátky to, co jim patřilo. V českých zákonech o kompenzaci je národnostní problém, který je velmi nespravedlivý a jde proti všem zákonům Evropské unie zásadám lidských práv.

EURO: Můžete upřesnit, jak to myslíte?
SICHROVSKY: Například má matka vyrůstala v Praze. Ale byla Rakušanka. Utekla do Londýna, ale její matka zemřela v Osvětimi. Matka se po válce snažila dostat zpět cokoli - třeba jen otcovy knihy. Chtěla něco na památku, ale řekli ji: Ne, nemůžeme vám pomoci. Kompenzační zákony jsou velmi nespravedlivé, protože musíte mít české státní občanství, abyste se mohli vůbec přihlásit. A také přišly příliš pozdě. Do konce osmdesátých let byla navrácena jen desetina majetku. Když si to spočítáte, těm kteří přežili, bylo na konci války třicet let, a když čekali dalších čtyřicet…

EURO: To se ovšem netýká jen Čechů.
SICHROVSKY: Nikdo - ať už Rakušané, Němci, Češi nebo Maďaři - nemůže být hrdý na to, co udělal s padesátiletým opožděním. Jestli si Češi dnes gratulují k tomu, co udělali, je to hanebné. Všechny vlády po roky zamítaly práva těm, kteří přežili. To, co dělají teď, je jen kapka vody na horký kámen. Všichni by se měli omluvit za to, co udělali. A když jsem to české vládě připomněl, jak zareagovala? Jsme nejlepší v porovnání s ostatními, prohlásila. A co Česká republika udělala? V roce 1994 dostalo dva tisíce lidí lidí pár tisíc dolarů. Je to směšné. Jestli chtějí Češi do Evropské unie, tak musejí být kritičtější ke své minulosti. V Česku se nikdy nediskutovalo o spoluúčasti Čechů na nacistických persekucích. Moji babičku někdo udal Gestapu. Jinak by třeba přežila. A nemyslím, že to byli Rakušané, kteří se k ní nastěhovali do bytu. Byli to normální Češi, kterým nepůsobilo potíže tam bydlet a vychovávat své děti… EURO: Proč se Strana Svobodných zaměřila na Temelín, když hned za rakouskými hranicemi stojí také dvě slovenské jaderné elektrárny?
SICHROVSKY: Ptáte se toho špatného. Já jsem Temelín nekritizoval. Dokonce jsem byl ostře kritizován ve své straně, protože jsem otevřeně řekl, že nepodporuji hysterii okolo Temelína. Myslím si, že se musí najít celoevropské řešení. Jsem proti všem jaderným elektrárnám, ale nemyslím si, že Temelín je více nebezpečný než ostatní.

EURO: Kdyby se dostala k moci Strana svobodných, jaká je pravděpodobnost, že se bude snažit zablokovat vstup Česka do Evropské unie?
SICHROVSKY: Osobně si myslím, že Rakousko nemá šanci blokovat vstup České republiky do unie. Většina Rakušanů si to nepřeje. Nesmíte to brát tak vážně. V Evropské unii je to normální. Francie také dlouho bojkotovala vstup Anglie…

EURO: Co tedy má vaše strana stále proti Čechům?
SICHROVSKY: Nebuďte paranoidní. Máme Čechy rádi. Jsme jako bratři… Možná, že právě v tom je problém. Je to, jako když se stále perou dva bratři v jedné rodině.
Také reakce vaší vlády proti Rakousku, hlavně během sankcí, byla nehorázná. Proč jste museli podporovat sankce a být ještě více agresivní než mnoho členů unie, když jste v ní ani nebyli? Úplně jste ignorovali demokratické rozhodnutí Rakouska. Řekli jste Rakušanům: udělali jste v té volební budce chybu – volili jste špatnou stranu.

MMF24

EURO: Třeba se jim nelíbilo to, co pan Haider…
SICHROVSKY: Ne, ne, ne. To není o tom, co se nelíbí. V demokracii nemůžete lidem říci, jděte k volbám, svobodně si vyberte, a když se podíváte na výsledky, zavolat: Ale ne! Vraťte se a zkuste to znovu. Právo volit neznamená, že udělám to, co ty ode mne čekáš. Naopak. Česká reakce zdejší lidi moc mrzela. Zanechala v nich zlé pocity.

EURO: Domníváte se, že výroky premiéra Zemana pomohly Jörgu Haiderovi?
SICHROVSKY: Myslíte výroky o fašistickém elementu v Rakousku? Třeba by si měl promluvit s lidmi, kteří přežili v Praze, aby rozeznával ty, kteří vraždili naše rodiny, a demokraticky zvolené lidi v dnešním Rakousku… Jestli neví, co se dělo v jeho vlastním městě, tak by se měl možná vrátit do školy a naučit se něco o české historii.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).