Menu Zavřít

Nečasův vrchní euroúředník

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Evropská unie

Obratný tah, jak si prosadit svou a přitom příliš nenaštvat ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, předvedl minulý týden premiér Petr Nečas. Ten napotřetí protlačil vládou zřízení postu státního tajemníka pro Evropskou unii. Jako úlitbu Černínskému paláci ovšem Nečas nedal přednost novému hledání politické figury a na místo „pana Evropy“ jediným podpisem jmenoval jednoho ze svých klíčových úředníků – Vojtěcha Bellinga, který doposud zastával post vrchního ředitele Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády.
Politolog Belling, který pro Nečase pracoval ještě na ministerstvu práce a sociálních věcí a angažoval se také v Občanském institutu, tím formálně povýšil na úroveň ministerského náměstka. Reálně se pro něj ale nic nemění, nadále bude pro premiéra pracovat jako koordinátor evropské politiky. Mimochodem v anglicky psaných dokumentech Úřadu vlády již předtím vystupoval jako „Acting Secretary of State“.
A i když šéf české diplomacie kritizuje způsob, jakým bod o zřízení postu státního tajemníka Nečas na program vlády protlačil, Černínský palác podle informací týdeníku EURO nakonec neprotestuje. Naopak kvituje, že se novým „panem Evropou“ stal veřejnosti zcela neznámý loajální úředník bez politických ambicí, který nebude jménem vlády mluvit v cizině. Loni v létě to v Lidových novinách ostatně sám Schwarzenberg vyjádřil slovy, že je mu jedno, kdo bude pod Nečasem sloužit, hlavně když si „nebude hrát na evropského ministra“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).