Menu Zavřít

NEČEKANÁ STŘELA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Úroveň podnikání šéfa fotbalového svazu je odrazem jeho neukojených ambicí

Na konci října 1999 poskytl předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský týdeníku EURO rozhovor (EURO 44/1999). Dostal mimo jiné otázku, jakého přesvědčivého úspěchu dosáhl v podnikání, který by byl měřitelný s úspěchy fotbalovými. „Nejsem ještě na konci své podnikatelské cesty. Nyní procházíme třetí nebo čtvrtou privatizační etapou a vstupujeme do fáze stabilizace našich aktivit. Je třeba dát rovnítko mezi finančními závazky a vytvořenou likviditou. Když ten účet udělám, nevychází to tak špatně. Lepší obraz budu moci poskytnout do dvou let, říkal tehdy s nadějí.

Přestože dvouletá lhůta ještě zcela neuplynula, nezdá se být pravděpodobné, že by svému podnikání ještě dokázal vtisknout lepší image. Úspěchem pro něj bude, když uhájí svou osobní svobodu. Už tehdy v roce 1999 se vědělo o problémech Chvalovského firem se splácením úvěrů ve výši zhruba 2,5 miliardy korun vůči Komerční bance, jím vytvořený masný holding Satrapa se pod finanční tíhou zcela rozpadl. Podnikatel si však žádné větší potíže nepřipouštěl a místo skutečné stabilizace a vyrovnání dluhů i tehdy plánoval další investiční expanzi. Opět lechtal plyn, když měl šlápnout na brzdu. Nestačilo mu, že koupil Jihočeské pivovary, brousil si zuby i na nepoměrně větší a dražší Budějovický Budvar. Přespřílišné sebevědomí, velikášství a nabubřelost – to je to, co Chvalovského potopilo.

Krach, který vyústil minulý týden ve sdělení obvinění policejním vyšetřovatelem z úvěrového podvodu za 640 milionů a třemi dny strávenými v policejní cele, je nepochybně i důsledkem jeho neukojených fotbalových ambicí. Bývalému brankáři nestačilo to, že protlačil svůj rodný blšanský klub z okresu až do nejvyšší domácí soutěže, ani funkce šéfa domácího fotbalového svazu. Chtěl řídit evropský, snad i světový fotbal. Federace UEFA a FIFA však již dávno nejsou místem, kde vládnou olympijské ideály. Dobře věděl, že do těchto orgánů může vstoupit pouze ten, kdo reprezentuje nějaký viditelný kapitál.

Samozřejmě že velké plus v tomto masovém sportu představuje, když za takovým činovníkem stojí firmy poskytující masové služby (banky, pojišťovny, telekomunikační operátoři) či podniky vyrábějící zboží masového charakteru pro muže (auta, elektroniku, potraviny, nápoje). Kdo chce dnes do fotbalu mluvit, musí umět sehnat peníze.

V tomto bodě se tedy zájmy podnikatelské se zájmy fotbalovými střetávají. Chvalovský, druhdy referent v Koospolu, musel v Evropě budit dojem velkopodnikatele, sedět na dvou židlích, jinak by o svůj vliv přišel. Většině ze západoevropských funkcionářů UEFA asi nečiní výraznější potíže dělit čas mezi sport a byznys, ovšem Chvalovského firmy, zastřešené Českomoravskou agrární společností, zdaleka nestály na pevných základech a dvojrole znamenala jednu z činností šidit. Chvalovský svá dilemata řešil ve prospěch fotbalu. Svůj byznys co chvíli opouštěl – při několikadenních výletech na kvalifikační zápasy reprezentace, šampionáty, pohárová utkání… Který jiný podnikatel by si něco takového mohl dovolit?

Nutno podotknout, že v českém sportu bylo a stále je takových lidí nepočítaně (ve fotbale Švarc z Benešova, Mach ze Sparty, Komanický z Chebu, Novák z Lázní Bohdaneč, Gottvald z Drnovic, v hokeji Charouz ze Sparty, Zubík ze Vsetína, Masný z Havířova). Toto prostředí je přímo prosáklé lidmi, kteří podnikají na hraně zákona, mnohdy i za ní. Není proto divu, že českým fotbalovým činovníkům až do minulého týdne nijak zvlášť nevadilo, že předseda svazu má problémy s bankami a policií. Jejich potíže totiž nejsou o nic menší.

EBF24

V každém jiném normálním lidském společenství by člověku vážně podezřelému z trestného činu byl pozastaven výkon funkce až do vyřešení případu. V naší kopané bezúhonnost na prvním místě zatím není a lidé, kteří si dovolí nahlas kritizovat, hovořit o podvodech, korupci a nečestném jednání, jsou spíše umlčováni a šikanováni.

František Chvalovský, pokud se nechce za mříže vrátit, by měl přehodnotit svůj život a určit si priority. Pro začátek by se mohl odstěhovat ze šestého pražského obvodu. Symbolizuje až příliš jeho pád. Má tu sídlo fotbalový svaz i jeho firmy, v oboře Hvězda byl v září 1995 unesen a na ruzyňském letišti jej minulý týden zatkli policisté. Pokud se nezmění, příště už jej nemusí minout ani místní vazební věznice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).