Menu Zavřít

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

19. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společný tlak nepravděpodobných spojenců má donutit prezidenta Donalda Trumpa, aby upustil od záměru vypovědět Pařížskou dohodu o ochraně klimatu. Její nedodržování by americkým firmám na globální úrovni nepomohlo, tvrdí část velkých ropných společností.

Donald Trump čelí ohledně svého předvolebního slibu, že Spojené státy nebudou dodržovat cíle Pařížské dohody o klimatu, nečekané koalici. Ropné a uhelné společnosti se přidaly k prezidentově dceři Ivance Trumpové.

V Paříži se v roce 2015 signatáři zavázali snižovat produkci CO2 s cílem, že se planeta do roku 2100 neoteplí o více než dva stupně Celsia oproti předindustriální éře. To by znamenalo požadovat po státech nulové emise skleníkových plynů mezi roky 2030 až 2050.

Podle amerického prezidenta takové přísliby omezují americké firmy v rozvoji. S tím ale některé firmy nesouhlasí. Ropná společnost Exxon Mobile, jejíž šéf Rex Tillerson se stal ministrem zahraničí, minulý měsíc uvedla, že Spojené státy snižují emise díky většímu využití zemního plynu a „tento úspěch by mohl být zopakován celosvětově“, připomenula agentura Bloomberg.

Mluvčí firmy BP Geoff Morrell uvedl, že firma podporuje Pařížskou dohodu s tím, že energie může firma poskytovat v souladu s bojem proti klimatickým změnám. Podporuje ji i Royal Dutch Shell.

Americký deník The New York Times na začátku března upozornil na to, že se v administrativě Donalda Trumpa strhl boj o to, zda Pařížskou dohodu vypovědět. Klimatickou dohodu podporuje Ivanka Trumpová, i když veřejně na její podporu nevystoupila.

Setkala se ale před inaugurací svého otce s bývalým viceprezidentem Alem Gorem, který podporuje ochranu klimatu. Deník připomenul i to, že jí herec a aktivista Leonardo DiCaprio věnoval DVD se svým dokumentem o klimatických změnách.

Naopak server Breitbart napsal, že Trump nesmí ohledně klimatických změn zakolísat bez ohledu na to, co říká Ivanka.

Exportéři plynu a uhlí chtějí Paříž

Dohodu nechce potopit ani společnost Cheniere Energy, která exportuje zkapalněný zemní plyn (LNG). Ta poradci Bílého domu pro energii G. Davidu Banksovi napsala, že domácí energetické firmy budou v lepší pozici na globálním trhu, pokud Spojené státy budou podporovat Pařížskou dohodu.

„Dohoda je užitečným nástrojem pro podporu poptávky po amerických energetických zdrojích a podporuje růst amerického průmyslu,“ argumentuje Cheniere Energy.

Také producenti uhlí Cloud Peak Energy a Peabody Energy lobbují za dohodu. Chtějí ji využívat jako platformu pro prosazování využití uhlí pro výrobu elektřiny při použití účinnějších technologií pro zachycování oxidů uhlíku.


Trump ukončil válku o uhlí. Více čtěte: Trump zrušil Obamovy ekologické regulace  Americký prezident Donald Trump ukazuje podepsaný dekret, kterým ukončil Obamovy ekologické regulace


V Bílém domě ochranu klimatu podporuje kromě Ivanky Trumpové a její manžel Jared Kushner, který je také jedním z poradců prezidenta a ministr zahraničí Rex Tillerson. Trumpova administrativa by měla mít o své pozici jasno do konce května, kdy se bude konat setkání lídrů G7 v Itálii.

Menší firmy mají obavy

Ne všichni jsou ale pro setrvání u dohody. Zejména menší americké ropné společnosti, které nemají velký vliv na export ropy. Ani American Petroleum Institute, jenž sdružuje firmy v ropném průmyslu, nevydal zatím formální stanovisko k dohodě.

V okolí Trumpa to je poradce Steve Bannon a šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt, kdo hovoří o nutnosti z paktu vystoupit.

Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje přitom odhadla, že Pařížská dohoda podpoří investice do obnovitelných zdrojů a do nových technologií celosvětově ve výši 19 bilionů dolarů.

Trump už začal s „demontáží“ ekologicky zaměřených kroků předchůdce Baracka Obamy. Omezil například finanční podporu pro výzkum změn klimatu. Spojené státy se za Obamova prezidentství zavázaly, že sníží emise skleníkových plynů do roku 2025 o 26 procent oproti roku 2005. Zemi ale nehrozí žádné sankce, pokud své sliby nedodrží. Proto by také Američané mohli zatím u dohody zůstat.

ebf - tip - debata

„Proč by se měly Spojené státy vzdávat možnosti být u stolu, i když by to bylo jen proto, že řeknou ostatním, že se spletli,“ míní viceprezident uhelné firmy Cloud Peak Energy Richard Reavey.

Dále k tématu čtěte:

Emise z fosilních paliv ve světě nerostou už tři roky

I lodní doprava zelená. Klasická loď má totiž emise jako 5 milionů aut

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Nové zbraně proti emisím: Ind dělá z CO2 kypřící prášek


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).