Menu Zavřít

NECHÁPEME, PROČ JSME NEPŘÁTELÉ

19. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Michael Saran

EURO: V čem se po výměně ministra i šéfa KoB změnil vztah Konsolidační banky a ministerstva financí k restrukturalizaci?
SARAN:
Než jsme vstoupili jako konsorcium Latona Lazard do revitalizace, byli jsme varováni lidmi, kteří v České republice působili, že vzhledem k tomu, že tato akce má politický charakter, tak bez ohledu na výsledky naší práce můžeme být předmětem různých schválností a útoků.Avšak tehdy jsme si mysleli, že když budeme dobře dělat svou práci, dokážeme se takovým problémům vyhnout.Pokud mám mluvit přímo k vašemu dotazu, tak nás velmi překvapila velmi rychlá změna ve vztazích s Konsolidační bankou po nástupu nového managementu. Sám tápu v tom, jaké může být logické zdůvodnění tak zásadních změn postojů. Jediné, co mě napadá, je, že nový generální ředitel potřeboval ukázat, jak dokáže věci rychle řešit, a my jsme byli označeni za problém, který řešit může.Jsme snadným terčem, protože se dají použít obecná obvinění, že jsme drazí, cizí. A především smlouvy s námi uzavřelo předchozí vedení KoB.Pokud by Konsolidační banka byla nespokojena s naší prací, mohla by přece standardně vypovědět smlouvy a nesnažila by se nás v mediích diskreditovat, jak se již stalo.

EURO: Padly výhrady ke kvalitě vaší práce, k rychlosti restrukturalizace jednotlivých firem. Kritizováno bylo například zpoždění v Tatře.
SARAN:
Ty firmy byly ve velmi složité finanční situaci a bylo potřeba udělat řadu ozdravných opatření. Od našeho vstupu do Tatry k okamžiku doporučení kupce uplynul rok a půl. To podle mého názoru není příliš dlouho. Když se podíváte, jak trvá prodej finančně zdravého Českého Telecomu, tak vidíte, že to nějaký čas vyžaduje.Pokud jde o kritiku kvality naší práce, měla by se posuzovat podle výsledků. Pravda je sice zřejmá, ale není často slyšet. Když se podíváte například na situaci Tatry, tak v roce 1999 byla ve ztrátě 2,6 miliardy korun. Za dobu, co se v Tatře angažujeme, se výnosy zvedly o padesát procent, provozní zisk dosáhl 147 milionů korun. To jsme asi nebyli zrovna špatní.Když porovnáme nabídky na koupi podniku, tak na začátku roku 2000 nám jeden investor nabídl za Tatru jeden dolar. Dnes se nabídky pohybují v sumách desítek milionů dolarů a k tomu investoři nabízejí závazek investovat. Samozřejmě není vše jen naše zásluha, ale působili jsme jako katalyzátor, který spustil proces změn. Lze doložit, že ve společnostech, kde jsme měli vliv, se finanční situace zásadně zlepšila.

EURO: I minulé vedení Konsolidační banky mělo přece výhrady k práci Revitalizační agentury.
SARAN:
V minulosti skutečně nějaké problémy mezi Konsolidační bankou a Revitalizační agenturou existovaly. Napětí vznikalo z toho, že jsme si museli vyjasnit, co má dělat agentura a co Konsolidační banka. Jedním z jeho důsledků bylo, že agentura nedostala do svého portfolia majetkové podíly v revitalizovaných společnostech, jak bylo původně zamýšleno. Minulé vedení však mělo stejně jako my zájem situaci v podnicích rychle vyřešit. Někdy mám pocit, že dnešní vedení věnuje příliš energie oslabení naší pozice.

EURO: Zde přece nemůže jít jen o nějakou averzi. Vyostření vašich vztahů by mělo mít nějaký racionální důvod. Jaký je váš názor?
SARAN:
To je dáno vývojem okolností. Měli jsme smlouvy na restrukturalizaci Tatry, Zetoru, Škody a Hutních montáží. Na posledním jednání s vedením Konsolidační banky jsme dostali ultimátum, abychom sami zrušili své smlouvy na Hutní montáže a Škodu, protože banka chce tyto operace provádět sama. Bez ohledu na to, jaké podmínky pro případ zrušení tyto smlouvy obsahují. Bylo nám řečeno, že banka vůči nám jinak zaujme nepřátelský postoj. Věřím, že tento nepřátelský postoj se projevil v mediální kampani, která vůči Odienu začala v půli července. V takové atmosféře se těžko hledá cesta konstruktivní spolupráce a naše vztahy to ještě zhoršilo.Byli jsme samozřejmě zaskočeni. Na základě uzavřených kontraktů jsme přijali nové zaměstnance, začali jsme pracovat na projektech a najednou se ocitli ve složité situaci. Ve druhé polovině července, po propuknutí mediální kampaně, jsme museli vysvětlovat investorům, bankéřům i dodavatelům revitalizovaných podniků, zejména se jednalo o Tatru a Zetor, že nastartované procesy budou pokračovat. Jedna banka na základě této mediální kampaně odmítla poskytnout exportní financování. Nyní čekáme, zda přijde další projev nepřátelského postoje banky vůči nám.

EURO: Vyhověli jste ultimátu?
SARAN:
Ultimátu jsme nevyhověli, žádné kroky ke zrušení smluv jsme nečinili a pokračovali v jejich plnění. Po určité době Konsolidační banka sama vypověděla smlouvy týkající se Škody a Hutních montáží podle smluvních podmínek.

EURO: Pocítili jste jiné problémy než zmíněnou medializaci?
SARAN:
Nemám žádné konkrétní důkazy o nějakých dalších nepřátelských krocích. Nicméně jsem se třikrát dotazoval, co je míněno nepřátelským postojem, a nikdo mi neodpověděl. Nevím, zda můžeme z jejich strany očekávat nějaká opatření, která by zbrzdila naši práci. Ta situace je samozřejmě nepříjemná.

EBF24

EURO: Jak vidíte své další působení v ČR?
SARAN:
Odborná veřejnost i určité vládní kruhy vnímají výsledky naší práce pozitivně. Dostáváme i dotazy ze zahraničí na naše zkušenosti z restrukturalizací.Doufáme, že budeme mít příležitost dokončit prodeje Tatry a Zetoru. Odděleně od těchto projektů chceme založit investiční fond, abychom mohli finančně participovat na restrukturalizacích českých podniků. Investory by měly být velké evropské a americké finanční instituce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).