Gastronomie
Nové vydání jediného průvodce českými restauracemi - Grand Restaurant - přineslo jako obvykle řadu diskusí. Tentokrát jdou ale hodně do krve. V minulosti se probíralo například prazvláštní vystoupení restaurace U třech modrých koulí mezi elitu. Loni zase fakt, že ještě v průběhu hodnocení zasvěcení hovořili o tom, že zvítězí brněnská restaurace U kastelána. Tyto skandálky však byly proti letošní pikantérii pouhým odvarem. Stalo se totiž, že jeden z nejznámějších pražských restauratérů požádal dr. Pavla Maurera, autora průvodce, aby dva jeho dva podniky vyřadil ze seznamu hodnocených. Co vedlo Petra Pipka - o restaurace Flambée a Rybí trh se totiž jedná - k tomuto kroku? Možná se zhlédl v rozhodnutí, které učinili někteří věhlasní kuchaři francouzští směrem k bedekru Michelin. Říká se také, že to udělal v očekávání ocenění vyššího, prestižnějšího, než je výsledek „Maurerova slavíka“. Možným podnětem mohla ale být i nelichotivá umístění obou podniků v letošním žebříčku.
Stejně překvapivá však byla reakce autora průvodce. Ten přiznal, že je možné, aby výsledky byly ovlivňovány - oběma směry. A naznačil, že se tak pravděpodobně i stalo. Viděno touto optikou je další Maurerův krok ještě méně pochopitelný. Neskrečoval výsledky, jak by se dalo předpokládat, ale průvodce vyšel - i s těmi přiznanými možnými manipulacemi. Pokud pražský restauratér tuto informaci znal a jednal v jejích intencích, lze jeho požadavek mít bez dalšího za opodstatněný.
Nechci polemizovat s výsledky výběru - i když je osobně v časovém vývoji považuji za značně kotrmelcovité. Avšak žádost o vymazání dvou restaurací s jedním z nejvyšších punců v Praze na straně jedné a přiznání manipulovatelnosti výsledků hodnocení na straně druhé hovoří přinejmenším o tom, že v říši páně Maurerově je něco shnilého.
I u nás tedy - po vzoru velké Evropy - máme vlastní gastronomický skandál. Otázkou zůstává, kterému z jeho aktérů ublíží více, ne-li žádnému.