Menu Zavřít

Něco ušetříme

29. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Změna financování

BRUSEL (toh) - Severoatlantická aliance mění poprvé od svého vzniku systém financování rozpočtu z příspěvků členských států. Na změně prodělá takzvané jižní křídlo NATO, Česko naopak něco málo ušetří. Změnu výše příspěvků schválil 27. července nejvyšší orgán NATO, Severoatlantická rada.
„Systém bude spravedlivější, určuje totiž výši příspěvků každého státu podle stejného klíče. To zatím neplatilo, skoro každá země měla pro odvody jiný výpočet, podle toho, kdy do NATO vstupovala,“ řekl týdeníku EURO český velvyslanec při NATO Štefan Füle. Některým zemím byla výše příspěvku stanovena na základě hrubého domácího produktu na hlavu, jinému podle hrubého národního důchodu, zakládajícím státům pak podle zcela jiného modelu.
Nový příspěvkový systém NATO bude založen pouze na výši hrubého národního důchodu. Současně se změnou základu pro výpočet příspěvku se změní i podíly jednotlivých členských států na celkovém objemu rozpočtu NATO. Až do roku 2014 poběží přechodná fáze. Česko teď bude muset každoročně platit 0,7704 procenta z celkového civilního i vojenské rozpočtu NATO. Až dosud platilo 0,9 procenta, v případě vojenského rozpočtu loni to bylo 285 milionů korun.
Úspory nebudou velké. “Spočítali jsme, že oproti současnému stavu ušetříme zhruba 3,6 milionu korun ročně,“ konstatoval vedoucí sekce pro vyzbrojování a zdroje stálé delegace při NATO Milan Dvořák.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).