Menu Zavřít

Nedělejte z nás kašpary

12. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Financování sportu

EBF24

S blížícím se termínem parlamentních voleb roste zájem politiků o sport. Bodejť by ne, když aktivně sportuje zhruba třetina národa. Na jejich činnost však v posledních letech nejsou finance, a tak se novým heslem politických lídrů stalo zaklínadlo „více peněz do sportu“. Nejvíce v tomto směru ční šéf ČSSD Jiří Paroubek, který potenciál voličů mezi sportovci podchytil nejdříve a nejlépe.
Některým šéfům sportovních svazů se ale nelíbí, že by se měli stát součástí předvolebního boje. „Neustále mi volají politici z malých i velkých stran, chtějí se sejít a urychleně řešit finanční problémy ve sportu. Většinou je odkazuji na termín po květnových volbách,“ tvrdí zástupce vlivného hokejového svazu. Obdobně reagují i zástupci jiných vlivných sportovních odvětví. Třeba šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Jsem připraven se po volbách setkat s vládou, jež bude mít politický mandát, a nabídnout pomoc a zkušenosti při řešení aktuálních problémů sportu. Dřív ne. Na hrozící problémy již upozorňuji několik let,“ tvrdí Kaderka. Nelíbí se mu, když se ze sportu a sportovců dělají političtí kašpaři. „Teď plno politiků hodlá na sportu sbírat body, přitom mu vůbec nerozumějí a navrhují nesmysly. Tím nemyslím Paroubka, který tohle téma uchopil velmi dobře,“ upozorňuje Kaderka.
O jeho nechuti setkávat se před volbami s politiky ostatně svědčí i e-mail, kterým reagoval na návrh schůzky s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou. „Dovoluji si Vám oznámit, že jsem připraven podílet se na všech smysluplných jednáních, která povedou k podpoře a rozvoji sportu a jeho financování. Nicméně velmi důrazně varuji před zneužíváním nelehké situace s financováním sportu k předvolebním exhibicím různých politiků či stran. Pozdravujte pana C. Svobodu a zeptejte se ho, co udělal pro sportovce v minulých letech,“ napsal Kaderka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).