Menu Zavřít

Sagrada Família i Hitlerův stadion: slavné nedokončené stavby

28. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Výtavba Empire State Building trvala před devadesáti lety přes rok, dnes rostou mrakodrapy či velké stadiony během několika měsíců. Historie ale pamatuje stavby, jejichž konstrukce zabrala roky, desetiletí či dokonce staletí – a stále nejsou dokončené. Některé z nich ani nikdy nebudou.

Deutsches Stadion

Hitlerův megalomanský plán. V Norimberku měl vyrůst největší stadion světa, který se měl stát symbolem triumfu Třetí říše. Stadion, který navrhl hlavní architekt nacistického Německa Albert Speer, ale nikdy nebyl dokončen.

 Deutsches Stadion

Adolf Hitler si vysnil stadion pro více než 400 tisíc diváků, který měl být koncipován ve stylu římských arén. Sloužit měl k velkým nacistickým přehlídkám či k pořádání Árijských her, které se měly stát alternativou k Olympijským hrám. Z velkolepého plánu zbyly jen zdi z testovacího staveniště.

Katedrála Svatého Jana

Katedrála Svatého Jana v New Yorku je jedním z největších křesťanských kostelů na světě. Práce na ní začaly v roce 1892, nikdy ale nebyly finalizovány. Newyorčané jí přezdívají Katedrála Svatého Jana Nedokončeného.

 Katedrála Svatého Jana

Původně měla být vystavěna v románském stylu, po několika letech ale začala být předělávána na gotickou katedrálu. Její stavbu poznamenaly všechny možné potíže: nedostatek financí, války či požáry. K přerušení stavby došlo v roce 1941, stále údajně jen dočasně.

Palác Ajuda

Oficiální sídlo portugalské královské rodiny se začalo stavět v roce 1796, původně v barokně-rokokovém stylu. Už po pár letech ale změnili noví architekti styl paláce na klasicistní. Po útěku královské rodiny do Brazílie v roce 1807 nabrala stavba výrazné zpoždění, posléze musely být přehodnoceny původně velkolepé plány a projekt byl nakonec mnohem skromnější.

 Palác Ajuda

Až za panování krále Ludvíka I. se palác stal opravdovým centrem královské rodiny. S vyhlášením Portugalské republiky v roce 1910 se z paláce stalo muzeum, kterým je dodnes. Jedná se o jednu z nejznámějších turistických atrakcí v Lisabonu.

Sídlo ve Woodchesteru

Zvenku se může zdát, že se jedná o dokončenou stavbu velkého panského sídla, uvnitř však nenajdete nic – ani patra. Stavba sídla začala pod dozorem Williama Leigha, který v roce 1854 koupil pozemek za sto tisíc liber a nechal srovnat se zemí už existující budovu Spring Park.

 Sídlo ve Woodchesteru

Na jejím místě začala stavba ambiciózního sídla. Když však došly peníze, stavaři neváhali dílo dokončené jen zvenku opustit. Uvnitř nejsou žádné místnosti, omítka, ani patra. Dnes příležitostně slouží jako dějiště duchařských televizních pořadů.

Sagrada Família

Patrně nejslavnější dosud nedokončená stavba na světě. Stavební práce na chrámu, který se měl stát největším dílem slavného architekta Antoniho Gaudího, začaly v roce 1882 – a trvají dodnes.

 Sagrada Família

Úplné dokončení stavby je naplánováno na rok 2026, tedy sto let po Gaudího smrti. Pokračování stavby do dnešního dne je možné díky darům a příspěvkům. V roce 2010 byl chrám vysvěcen papežem Benediktem XVI., který mu propůjčil titul baziliky.

Palác sovětů

Symbol proletariátu, který měl v Moskvě prezentovat moc sovětského Ruska. Vítězný návrh architekta Borise Iofana se postupně rozrostl z 260 na 415 metrů, na jeho vrcholu pak během plánovacího procesu nahradila sochu Svobodného proletáře socha Vladimira Iljiče Lenina.

 Palác sovětů

Práce na gigantickém projektu ve tvaru neoklasicistní pyramidy začaly v roce 1937, brzy je však přerušila Druhá světová válka. Ocel ze stavby byla posléze použita na válečnou infrastrukturu. Definitivní konec projektu oznámila vláda v roce 1957.

Hotel Rjugjong

Megalomanský projekt severokorejského režimu, do něhož byly od roku 1987 investovány náklady v hodnotě dvou procent severokorejského HDP. Hotel byl oficiálně dokončen v roce 2012, ve skutečnosti však dodělaný není a zůstává uzavřený a nepoužívaný.

 Hotel Ryugyong v KLDR

Stavba budovy o výšce 330 metrů a 105 patrech byla zastavena v roce 1992. Důvodem byl kromě nedostatku financí a četných výpadků elektrické energie také hladomor v zemi.

Torre de David

V roce 1990 začal v Caracasu růst mrakodrap, který se měl stát sídlem společnosti Confinanzas Group. Po vypuknutí bankovní krize ve Venezuele a smrti hlavního investora Davida Brillembourga však práce v roce 1994 ustaly.

ebf - tip - debata

 Torre de David

Místní dnes na Brillembourgovu památku říkají stavbě Terre de David, tedy Davidova věž. V loňském roce ji poničila dvě srpnová zemětřesení: částečně se zhroutilo pět horních pater.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).