Menu Zavřít

NEDOSAŽITELNÝ PŮWAP INTERNETU

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Operátoři nemají dost telefonů pro novou technologii WAP

S velkou slávou spustila společnost EuroTel novou službu, která potěší všechny uživatele mobilních telefonů se zálibou v nejnovějších technologiích. Od 16. prosince umožňuje svým zákazníkům připojení k internetu prostřednictvím technologie zvané WAP. Tato zkratka pochází z anglického Wireless Application Protocol, což v překladu znamená bezdrátový aplikační protokol, a skrývá se pod ní trochu jiný internet, než jak jej znají běžní uživatelé osobních počítačů.

Zatímco stránky v „počítačovém internetu jsou programovány v jazyce HTML, stránky pro „mobilní internet jsou ukládány v jazyku WML. Ten vychází z parametrů relativně velmi malého displeje dostupných mobilních telefonů, které neumož ňují zobrazování videa ani většího množství textu.

Málo telefonů.

Když zástupce generálního ředitele EuroTelu Alexander Winkler oznamoval zprovoznění služby WAP, uvedl, že zákazníci jeho společnosti mohou navštívit zhruba patnáct set internetových stránek ve formátu pro mobilní telefony. Věc má však háče k. Společnost Nokia, která vyrábí zatím jediný mobilní telefon schopný připojení k „mobilnímu internetu , nestačí uspokojovat světovou poptávku. Do prodejen EuroTelu se tak každý den dostane maximálně několik desítek telefonů Nokia 7110. „Máme distribuční plán. Do prodejen denně dodáváme deset až patnáct, někdy i třicet až čtyřicet kusů, uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO Petr Voplakal z agentury McCann, která EuroTel mediálně zastupuje.

Technologii pro zavedení služeb WAP má pro své klienty připraven také RadioMobil, který je provozovatelem sítě Paegas. „Služby WAP bychom mohli nabízet stejně jako EuroTel, ale nemáme k dispozici telefony. Nokia budovala pro EuroTel přenosovou síť, tak své terminály 7110 poskytla nejprve této společnosti, uvedla v rozhovoru pro týdeník EURO mluvčí společnosti RadioMobil Tereza Kakosová. Podle jejích slov získal RadioMobil od společnosti Nokia jen asi padesát telefonů pro příjem WAP, které př ednostně poskytl svým nejlepším zákazníkům. Kakosová zároveň uvedla, že v průběhu ledna 2000 by měl mít telefony Nokia 7110 k dispozici i RadioMobil.

Bleskový vývoj.

Nedostatek mobilních telefonů pro připojení k mobilnímu internetu odráží současný stav sektoru telekomunikací. Nové technologie už dnes umožňují podstatně rychlejší přenos dat než WAP (14,4 kilobitu za sekundu). Systém GPRS (General Packet Radio Services) funguje de facto jako mobilní „pevná linka přenášející data rychlostí až 115 kilobitů za sekundu. Jenže výrobci sotva stíhají vyrábět mobilní telefony pro WAP. Nokia uvedla svůj terminál na trh jako první už loni, v průběhu roku 2000 ji budou následovat další výrobci: Motorola s řadou Timeport, Ericsson (typ R320s), Samsung (SGH-800) a Siemens (IC34 - The Unifier).

Operátoři přitom mezi sebou soutěží o prvenství v zavádění nových technologií a služeb. Někteří z nich se proto spojují s výrobci telefonů, aby vývoj nových terminálů urychlili. Prestižním se stává souboj o prvenství v zavádění technologie GPRS, kde mezi sebou soutěží především finští a britští operátoři. Nokia by tak měla představit svůj přístroj pro GPRS už v průběhu letošního roku.

Také český EuroTel podle Alexandera Winklera chystá spuštění systému GPRS v závislosti na dostupnosti příslušných telefonních přístrojů. Nebude to však zřejmě dříve než počátkem roku 2001.

Dvě koruny za minutu.

EBF24

Pozorní diváci zpravodajské stanice CNN si už v průběhu roku mohli v reklamních šotech všimnout, že mezi partnery služby CNN Mobile (zpravodajství po mobilním internetu) byl uváděn i český operátor EuroTel. Nyní mají konečně šanci služby využít. Za minutu připojení k mobilnímu internetu si EuroTel účtuje dvě koruny bez DPH. Zákazník má možnost nejen sledovat zpravodajství CNN, ale i České tiskové kanceláře. K dispozici je také vyhledávání v telefo nním seznamu. EuroTel dále slibuje, že brzy bude možné si po mobilním internetu objednat třeba lístky do divadla, rezervovat letenky nebo zamluvit stůl v oblíbené restauraci.

Zákazníci, kteří si předplatí služby WAP u některého ze zatím dvou českých mobilních operátorů se nemusejí obávat, že by nemohli navštěvovat určité stránky. „Přístup je umožněn na kteroukoli stránku, na operátorovi nezáleží, uvedl Alexander Winkler.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).