Menu Zavřít

Nedotknutelní Kindl a Volák

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Rozhodčí soudy

CIF24

Museli by se sami vzdát, nebo se zbláznit, provést nějaký trestný čin, za který by byli odsouzeni, v nejhorším případě zemřít. V takových případech mohou skončit jako rozhodci Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR (AK).
Paradoxně právě Agrární komora žádá hlavu dvou rozhodců – bývalého děkana Právnické fakulty Západočeské univerzity Milana Kindla a současného prvního náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka (ODS). Důvodem je jejich velmi originální rozsudek, který pošramocuje pověst Rozhodčího soudu (Euro č. 4 /2012). Není příjemný ani pro Agrární komoru, kterou se soudem spojuje už samotný název.
Nelze převádět věc, která neexistuje, tudíž není možné uzavírat smlouvy na nákup semene hořčice před sklizní. Tímto verdiktem se Kindl a Volák zastali zemědělce, který nedodržel smlouvu a obchodní firmě nedodal hořčici, jak se k tomu dobrovolně zavázal. V minulosti se přitom tento soud v podobných případech nestavěl za ty, kteří porušují smlouvu. Navíc termínované obchody u komodit fungují na celém světě, naprosto běžně se uzavírají kupní smlouvy na zboží, které ještě neexistuje.
V reakci na uvedený nález právníků Kindla a Voláka obchodníci houfně vyškrtávají arbitrážní doložky z kupních smluv. Případné spory budou raději řešit u obecných soudů.
„Rozdílnost právního názoru jednotlivých rozhodců nepředstavuje skutečnost, za kterou by mohli či měli být sankcionováni,“ uvádí předseda Rozhodčího soudu Zdeněk Somr k výzvě Agrární komory vyškrtnout Kindla a Voláka ze seznamu arbitrů. Kromě možností zmíněných úvodem mohou být rozhodci odejiti, pokud předsednictvo soudu dospěje k závěru, že „jejich vědomosti a znalosti práva ve spojení s osobními vlastnostmi nedávají záruku úspěšného výkonu funkce“, připomíná Somr.
Agrární komora má v předsednictvu Rozhodčího soudu své zástupce – šéfa komory Jana Velebu a Jana Ptáčka, který je místopředsedou soudu. Dosáhli alespoň toho, že rozhodci budou proškoleni. „Uspořádáme pracovní setkání zainteresovaných rozhodců a zástupců předsednictva našeho soudu, na kterém budou právní názory na věcnou problematiku sporu diskutovány,“ slibuje Somr.

  • Našli jste v článku chybu?