Menu Zavřít

NEFÉROVÁ SOUTĚŽ A VZÁJEMNÉ DLUHY

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mobilní operátoři

PRAHA (ČTK) – Tři čeští mobilní operátoři ukázali, že si mezi sebou vzájemně nic nedarují. Nejdříve se pustil Český Mobil do EuroTelu a RadioMobilu, posléze se kritika otočila opačným směrem.

Český Mobil již od loňska poukazoval na skutečnost, že jeho starší konkurenti s nepoměrně větším tržním podílem účtují svým zákazníkům vyšší ceny při volání do jeho sítě Oskar, než účtují sobě navzájem. Nezvyklou politiku zdůvodňovalo mobilní duo nákladnějším provozem při spolupráci se začínajícím subjektem. Nejmladší tuzemský poskytovatel mobilních služeb se cítil cenovou politikou diskriminován a obrátil se na stát. Brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s EuroTelem a RadioMobilem na konci letošního března správní řízení. V případě prokázaného zneužití dominantního postavení může podle zákona provinilcům udělit až desetimilionovou pokutu. Řízení trvá zpravidla měsíc, ve složitějších případech až šedesát dní. RadioMobil reagoval oznámením, že své ceny volání do sítě Oskar od dubna sníží, což by úřadem mohlo být posuzováno jako „polehčující okolnost .

ebf - tip - debata

Šetřené firmy minulý týden kontrovaly, když uvedly, že Oskar má vůči nim značné dluhy. „Český Mobil uhradil RadioMobilu pouze část poplatků za vzájemný provoz a v tuto chvíli nám již dluží několik desítek milionů korun po lhůtě splatnosti, řekla Taťána Bilová z tiskového odboru RadioMobilu. Mluvčí EuroTelu Jan Kučmáš uvedl, že s Českým Mobilem již uzavřeli propojovací smlouvu, která vzájemný provoz upravuje. Třetí operátor jim ale dluží miliony z loňského roku, kdy ještě dohoda uzavřena nebyla.

Mluvčího Českého Mobilu Igor Přerovský je ovšem toho názoru, že by výši vzájemných plateb mělo určit právě správní řízení antimonopolního úřadu, teprve poté bude možno učinit finanční vypořádání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).