Menu Zavřít

Nehistorizující baroko

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

K Janovi a Jiřímu je nejlépe zajít na dortík

Budete-li se chvíli toulat po Malé Straně, narazíte za kostelem Panny Marie pod řetězem na barokní Velkopřevorský palác (doménu maltézských rytířů), a tudíž i na sympatickou restaurační kavárnu John & George. Vchodem proti Buquoyskému paláci (v němž sídlí francouzská ambasáda) se dostanete do rozlehlého dvora se zaparkovanými maltézskými oři a pak už podnik díky vtipným poutačům nemůžete minout. Jak se dozvídáme, prostory kavárny patří k nejstarším částem paláce, a protože jde o památku zapsanou do světového kulturního dědictví UNESCO, na rekonstrukci bedlivě dohlížel památkový ústav. Na první pohled však minulost není příliš patrná. Interiér není historizující, nýbrž je pojednán moderně, avšak střídmě a s lehkou rukou, dřevěný nábytek doplňují nápaditá stínidla a šablonové motivy na stěnách. Barevné polštáře, hromádka knih a příjemná hudba dojem pohody dotvářejí.
Jídelníček kromě lehčích jídel typu „bistrot“ (a několika chyb v cizích názvech) přece jen obsahuje pár vydatnějších chodů, a tak se rozhodujeme pro následující kombinaci: mrkvovou polévku s čerstvým koriandrem, grilovanou zeleninu, lososa s rýží a omáčkou z chipotles a salát s kozím sýrem.
Krátce po objednání nám usměvavá servírka přináší světlezelený porcelánový „tácek“ a na něm kulatou misku s oranžovou mrkvovou polévkou ozdobenou soustřednými kružnicemi bílé smetany a čepičkou čerstvého koriandru. Polévku doprovázejí dva trojúhelníčky opečeného bílého toastového chleba (bohužel toho nejbanálnějšího, jaký si jen lze představit). Kreace v jarních barvách v nás vzbuzuje nejedno očekávání, ta se bohužel nemají naplnit. Hladký krém, vytvořený patrně pouze rozmixováním mrkve (a možná brambor a zázvoru – tak si vysvětlujeme mírnou pálivost polévky, ač po zázvoru nenalézáme žádné stopy – snad kuchař polévku po povaření přecedil?), chutná tak výrazně po mrkvi, že nám okamžitě vytane na mysli vzpomínka na karotelu – socialistický mrkvový džus s výraznou pachutí, k jehož ctitelkám jsme rozhodně nepatřily. Škoda, mrkvový krém se řadí k našim oblíbeným, ovšem místní varianta si nás svou mírně nahořklou chutí nezískala.
Grilovanou zeleninu představují tři usměvavě rozložené plátky lilku, natolik tenké, aby při této úpravě nezůstaly syrové (jak se často stává), a k nim symetricky poskládané kousky červené, žluté a zelené papriky. Celá kreace je posypaná piniovými oříšky a přizdobena snítkou petrželky. Přišla na stůl již ochucena a ve studené variantě. V doprovodu krájené celozrnné veky představuje chutné, ale opravdu minimální ukojení poledního hladu.
V téže minimalistické tónině se nese i losos. Je ho útlý proužek, který doprovází jen titěrná bábovička bílé rýže basmati, ale zato řádná kupka původně zmrazeného listového špenátu. Celek nicméně chutná dobře, snad jen favorit Pepka námořníka, byť vkusně ochucený smetanou a česnekem, by mohl být čerstvý a o něco méně slaný. Jemnou bílou rýži však kuchař trefil akorát, losos je standard, zatímco žlutá omáčka z chipotles tvoří půvabně barevný podklad kreace, zvláštními chuťovými valéry se ovšem nevyznačuje.
Salát s kozím sýrem tvoří hromádka salátů lollo a baby špenátu, okolo níž je v pravidelných rozestupech vyskládáno pět měsíčků rajčat. Vrchol kopečku korunuje plátek toastového chleba (opět oné supermarketové, mnoha éčky nacpané trvanlivé sorty) s dozlatova rozpečeným kolečkem kozího sýra a několika lněnými semínky. K nasládlému medovému dresinku tvoří příjemný kontrast několik kapek balzamikového octa. Sýr má lahodnou krémovitou konzistenci, jednotlivé komponenty se dobře doplňují a kromě již zmíněné výhrady vůči toastovému chlebu jsme spokojeny.
Na závěr dostáváme výbornou kávu, k níž si prostopášně objednáváme dezerty. Dlužno říci, že jeden je skvostnější než druhý. Ze skleněných talířů se na nás směje jednak čokoládový dort, splněný sen všech čokoholiků, sestávající z tmavého mechového podkladu, korunovaného temnou nadýchanou čokoládovou pěnou, kterou cukrář navíc poprášil hořkým holandským kakaem a přizdobil oranžovou bobulí physallis. Vláčné těsto s jemnou pěnou tvoří báječnou, hladkou a voňavou harmonii. Na druhém talíři se hrdě tyčí cosi jako sladká minivěžička v Pise, tvořená trojicí oříškových pusinek proložených šlehanou smetanou s čerstvými malinami. Pro milovníky lehkých zákusků je to skutečné terno. Pikantní maliny, zjemněné správným množstvím jen lehce oslazené šlehačky, představují dokonalý protiklad sladšího pusinkového těsta. Stejně jako v případě čokoládového dortíku je výsledkem fantastický zážitek a konstatování, že u rytířů Jana a Jiřího dezerty opravdu umějí skvěle.
Přichází účet na 780 Kč a s ním i résumé dnešního hodování: sympatická, vstřícná a neafektovaná obsluha (hurá!) v uvolněném a snobismu prostém prostředí bohužel nemohla ovlivnit studenou a spíš fádní polévku s nudným „tousťákem“, donesla nám standardní, kvalitně prezentované pokrmy a způsobila naši euforii domácími dezerty a kávou (bravo!). Takže k Johnovi a Georgeovi příště určitě ano, ale možná spíše prolenošit dlouhé odpoledne nad kávou a dortíky než na oběd či večeři. Místní dezerty se totiž řadí do kategorie nejvyšší, ostatní pokrmy představují pouze slušný průměr.

John&George Café/Restaurant
Adresa: Velkopřevorské nám. 4, Praha 1- Malá Strana
Tel.: 257 217 736, www.johngeorge.cz
Otevírací doba: 11-22
Počet míst: cca 32
Druh kuchyně: mezinárodní s francouzskými prvky
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Španělsko, Chile
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 52 bodů z 60

+ ideální rámec ke schůzkám kteréhokoli druhu, zazáří při konzumaci kávy a dezertů
- pozor na „tekuté“ chody a líný „tousťák“ první volby

value for money 7/10

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Marinovaný hering s citronovým creme fraiche na tmavém chlebu 82,-
Quiche Lorén a mix křehkých listových salátů 80,-
Salát John&George s rucolou, piniovými oříšky, parmazánem a limetkovou šťávou 95,-
Italská pasta s parmskou šunkou a sušenými rajčaty 149,-
Křehký kuřecí steake, restovaná zelenina, pečený brambor 155,-
Thajské vaječné nudle se zázvorem, chili, koriandrem, limetovými listy a kokosovým mlékem 125,-
Hruška Williams ve víně s vanilkovou zmrzlinou a medovými ořechy 80,-
Crepe Suzette 80,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Chardonnay 2003, Roserva, Undurraga, Chile 550,-
Rulandské bílé, 2002 Exclusive, Velké Pavlovice 210,-
Saint-Emilion 2003, Barton&Gustier, Francie 560,-
Ryzlink Rýnský, Patria Kobylí 190,-
Finca la Emperatriz Reserva 2000 580,-
Finca la Emperatriz Crianza 2002 370,-
Rudeles Original 2005 370,-

  • Našli jste v článku chybu?