Menu Zavřít

NEJASNÝ PRODEJ

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Kovosvit

SEZIMOVO ÚSTÍ (ČTK) – Jihočeský producent obráběcích strojů Kovosvit je na prodej. Jeho majoritní vlastník, společnost I.F.B., prostřednictvím finanční společnosti Commerzbank zveřejnil v Německu informační memorandum oslovující potenciální investory. „Investici do Kovosvitu jsme od začátku pokládali za krátkodobou se sice rychlým, ale poměrně nízkým ziskem, uvedl předseda představenstva společnosti I.F.B. Miloslav Vyhnal.

Počátkem letošního roku však představitelé této firmy tvrdili, že Kovosvit chtějí nejprve stabilizovat a zvýšit jeho ziskovost. Loni podnik při obratu 1,6 miliardy korun vydělal třicet milionů korun.

Prodej balíku akcií však ještě může překazit soudní spor (EURO 4/2001). Na tyto cenné papíry si totiž činí nárok novojičínská společnost Bulana. Firma I.F.B. koupila podíl v Kovosvitu v létě 1999 od firmy Quonex Group, která ho získala od tehdy krachující Pragobanky. Akcie firmě Quonex propadly jako zástava za závazky bývalého vlastníka Kovosvitu, zlínských strojíren ZPS.

WT100

Konkursní správce ZPS Roman Rais však usoudil, že přechod zástavního práva nebyl zcela legální, a záležitost předal soudu. Potom nechal ocenit hodnotu tohoto soudního sporu a ve výběrovém řízení ho prodal právě Bulaně. Ta sice následně soud prohrála, nehodlá se však vzdát a iniciovala další etapu řízení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).